Maskine skal styrke økologisk landbrug

En helt speciel såmaskine fra Schweiz blev i dag testet hos en økologisk landmand i Gandrup. Den skal styrke udbyttet af de økologiske afgrøder.

Såmaskinen kan være vejen til at få bugt med ukrudt samt holde fast på næringsstoffer på de økologiske marker. Det er Videnscentret for Landbrug, der tester maskinen hos landmanden.

- Maskinen vil betyde, at de økologiske landmænd kan få en mere effektiv ukrudtsbekæmpelse samt en bedre udnyttelse af jordens næringsstoffer, siger Peter Mejnertsen, landskonsulent ved Videnscentret for Landbrug.

Klaus Aage Bengtson fra Gandrup er en af de to danskere, der skal teste såmaskinen.

- Det er altid spændende at udvikle noget nyt. Jeg tror på det her, siger Klaus Aage Bengtson.

Når der er høstet, sår maskinen en såkaldt mellemafgrøde, der vokser op. Det kan for eksempel være gul sennep. Når det så er tid til at så igen, knækker den nye maskine efterafgrøden og sår under den. På den måde holder man fast på næringsstofferne samt at man skygger for ukrudtet.

Og selvom det er en noget speciel maskine, så er den ikke dyrere end andre traditionelle såmaskiner. Forskellen er, at der er sammentænkt kombinationsmuligheder i den nye såmaskine, som er specifikt udviklet til økologisk jordbrug.

Videnscentret for Landbrug regner med, at man får de første resultater af såmaskinens effektivitet, når der høstes næste år.


Seneste nyt

fra Nordjylland