Se de vilde billeder: Masser af maskiner kæmper for at flytte sten på 170 tons

Det helt store maskineri var på plads, da arbejdet med at flytte Danmarks sjettestørste sten - Hundborgstenen - 50 meter.

Opdatering klokken 21:15

Stenen er nu flyttet 12 meter - ud af de 50 - og Redning Damark har i et sidste forsøg på at få stenen flyttet i dag, tirsdag, tilkaldt kraftigere maskinel. Hvis ikke det lykkes at flytte stenen tirsdag må missionen udsættes nogle dage, da vejrudsigterne lover regn de næste dage.

Tirsdag var den store dag oprindet. Hundborgstenen skulle flyttes fra den plads i markjorden lige uden for Hundborg, som den var blevet givet, da isen for mange tusind år siden førte den fra Norge til Thy. Stenen skulle flyttes 50 meter op ad marken, hvor det er planen, den skal blive en turistattraktion og et meget håndfast bevis på, hvad istiden førte med sig af småt og meget stort.

Men det er ikke helt ligetil at flytte en sten, der vurderes at veje 170 tons og har et rumfang på lige over 60 kubikmeter. Der har skullet forberedelser og enormt stærkt maskineri til, og selv med de dele på plads, flytter man ikke 170 tons med et knips med fingrene.

 
 
Foto: Tommy Hald

Fundet i 1938

Hundborgstenen blev fundet i 1938 af Jens Hedegaard, som gentagne gange havde ramt stenen med sin plov. Uden at vide, hvor stor stenen i jorden rent faktisk var, besluttede han sig for at grave den op, så den for landmanden irriterende forhindring kunne blive fjernet. Stenen blev gravet fri med spade og skovl, men da ingen mente, der var grund til at frede stenen, blev den dækket til igen.

Først i juni i år kastede man sig igen over at grave kæmpestenen fri - og denne gang med det formål at stenen skal blive til en turistattraktion.

Så stor er Hundborgstenen

Smiley face

- En ting er teori

- Man kan forberede sig alt det man vil, men en ting er teori - noget andet er praksis.

Sådan lyder det fra Mike Sørensen, der er stationsejer af Redning Danmark i Silkeborg. Det var ham, der sammen med flere medarbejdere og Koldby Entreprenører klokken 11 tirsdag formiddag kastede sig over opgaven med at flytte stenen.

Og man må sige, stationsejeren fik ret.

Planen for at flytte den 170 tons tunge sten var i korte træk, at få den flyttet over på en specialdesignet jernplade, der skulle fungere som slæde for stenen på den 50 meter lange rejse, men stenens udformning og den mudrede lerjord gjorde det mildest talt besværligt at komme godt fra start.

- Der skal mere til at flytte den, end vi regnede med. Vi har trukket i den med godt 150 tons - og det hjalp ikke ret meget, fortalte Mike Sørensen tidligt på eftermiddagen tirsdag.

- Lige nu trækker vi med 75 tons i stenen bare for at holde og vippe den - og så har vi altså kun fået vippet den et par centimeter, fortalte stationsejeren videre.

Se Hundborgstenen fra oven:

Video: Thisted Kommune

Ødelagde kæmpe trækkrog

Mike Sørensen har aldrig før været med til at gennemføre et træk som det der fandt sted i Hundborg tirsdag.

- Det tror jeg ikke der er ret mange der har, siger Mike Sørensen tørt.

For der findes nemlig ikke ret mange sten i samme størrelsesorden som Hundborgstenen, der er landets sjettestørste - med Dammestenen på Østfyn, der vejer 1000 tons.

Og Redning Danmark slipper da heller ikke fra Hundborg helt uden tab. Under et af de mange træk i stenen, der fandt sted torsdag eftermiddag måtte en trækkrog, nemlig lade livet. Pludselig rettede jernet, der nemt burde kunne klare trækket i stenen, sig nemlig ud.

 
 
Foto: Tommy Hald

Bliver færdige tirsdag

Da TV2 Nord forlod udgravningen i Hundborg var der stadig lang vej tilbage før stenen ville være på plads 50 meter fra sit "hjem", men et opkald til Mike Sørensen klokken 19.15, afslører at der er skred i sagerne.

- Vi har fået den flyttet omkring 10 meter, men vi har ikke fået den op på slæden endnu, så den kan trækkes det sidste stykke, fortæller Mike Sørensen.

At skulle udsætte operationen kan dog - som det ser ud lige nu - ikke komme på tale.

- Vi vil godt nok gerne være færdige i dag. Alle de maskiner her skal jo helst ud og tjene penge nogle andre steder, siger Mike Sørensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland