Masser af regn: Høsten ikke i hus endnu

Værst ser det ud i Østvendsyssel, og ved udsatte områder med meget vand på markerne, når i hvert fald dele af høsten ikke i hus i år.

På den her tid af året plejer høsten som regel at være i hus, men lige nu skønner LandboNord, at op imod 20 procent af kornet i Vendsyssel stadig ikke er høstet.

Landmændene risikerer at udbyttet delvist går tabt, da markerne er så våde, at de ikke kan bære mejetærskerne. De seneste dages heftige nedbør har ikke gjort landmændene mindre bekymrede.

28 millimeter regn det seneste døgn, og 30 millimeter søndag formiddag, fortæller landmand Ole Broholm Andersen fra Gærum ved Frederikshavn, at der er faldet for nyligt på hans marker.

- I værste fald kan det betyde, at mit udbytte går helt til, siger Ole Broholm Andersen.

Ud af 200 hektar med korn mangler han stadig at høste 25 hektar med havre, der ellers er modent og klar til at blive høstet.

- Kornet er drivvådt, og kun hvis det holder tørvejr den næste uges tid, kan vi få gang i mejetærskeren, siger Ole Broholm Andersen.

Det våde korn og bløde marker, hvor mejetærskerne sætter sig fast, betyder, at op i mod en femtedel af det modne korn i Vendsyssel stadig ikke er kommet i hus, lyder vurderingen fra LandboNord.

- Der er nogle landmænd, der er værre ramt end Ole Broholm Andersen. De mangler stadig at få halvdelen af høsten i hus. Værst ser det ud i Østvendsyssel, siger landbrugskonsulent Birger Fredsgaard Larsen fra LandboNord.

På udsatte områder med meget vand på markerne, når i hvert fald dele af høsten ikke i hus i år, forudser LandboNord.

Masser af regn generer landmændene.
Masser af regn generer landmændene.
Foto: Jesper Bo Winther

Seneste nyt

fra Nordjylland