Der skal mere gang i hjertepatienter

Noget så simpelt som en digital skridttæller er et af de redskaber, der skal hjælpe hjertepatienter til en bedre genoptræning.

Alt for få hjertepatienter får genoptrænet tilstrækkeligt efter deres indlæggelse, og mangelfuld genoptræning kan føre til blandt andet genindlæggelser og forhøjet dødelighed. Det vil et nordjysk forskningsprojekt gøre op med - og det med ganske simple midler.

- Vi ville se, om vi kunne nå flere patienter med brug af ny teknologi og få dem til at lave flere øvelser og mere genoptræning i hverdagen ved at bruge simple redskaber som for eksempel en lille digital skridttæller, siger Birthe Dinesen, som er lektor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet og forskningsleder på projektet Teledi@log.

Her har 75 nordjyske hjertepatienter fået blandt andet blodtryksmåler, pulsmåler, vægt og skridttæller med hjem sammen med en tablet. Alle målinger bliver registreret og sendt til sygehuset, patienten kan også følge udviklingen, og samtidig kan teknologien tilpasses et genoptræningsforløb specielt til den enkelte patient.

Forskningsprojektet er nu afsluttet, og langt de fleste deltagere har ifølge Birthe Dinesen været tilfredse. De har haft et godt forløb, hvor brug af skridttæller og øvelser i hjemmet har suppleret træningen i kommunale sundhedscentre. Samtidig har de sparet transporttid til træning og kontroller på sygehuset, og endelig har de haft glæde af at kunne følge deres data og udvikling i genoptræningen på den udleverede tablet.

Forsøget med telerehabilitering adskiller sig fra løsninger med telemedicin ved, at det ikke bare er data, der sendes den ene vej eller en digital konsultation, men at patienten også deltager aktivt. Birthe Dinesen er i gang med flere projekter vedrørende telerehabilitering, og hun forudser, at der bliver meget mere af den slags i fremtiden.

En af dem, der er blevet særligt bidt af motion efter at have deltaget i forsøget, er Viggo Højen Jensen fra Aalbæk. Efter en tredobbelt bypass kom han med i Teledi@log, og de simple redskaber har fået Viggo Højen Jensen til at gå entusiastisk til sin genoptræning.

- Det har betydet meget, for der er gået sport i, at målingerne skulle se rigtige ud, og jeg kunne følge med undervejs. Og det gik jo godt, siger han.

Der er faktisk gået så meget sport i det, at han, selv om forsøget er slut, fortsat går med skridttælleren og nyder de daglige gåture.

- Det er godt at gå. Det er i hvert fald bedre end at spise medicin, siger Viggo Højen Jensen.

For nylig har Viggo Højen Jensen fået sig en ny træningsmakker, schæferenhunden Sisco på 11 år, som han hver dag går ture med. Og selv om skridttælleren og velværet i sig selv er god motivation, har den firbenede ven også været med til at holde den gode vane ved lige.

- Hvis jeg ikke havde fået ham, så havde jeg nok ikke været helt så flittig. Han holder mig i gang, for han skal jo af sted.


Seneste nyt

fra Nordjylland