Mere naturbeskyttelse på vej: Planter i Saltum Enge skal passes bedre på

Natura 2000-områderne skal justeres, og Regeringen og Dansk Folkeparti lægger op til at inddrage 30.000 hektar ny natur – heriblandt Saltum Enge.

Saltum Enge er på listen over de områder, som Regeringen og Dansk Folkeparti peger på som nye Natura 2000-områder. I alt skal 30.000 hektar beskyttes. Det svarer til et område, der er lidt større end Langeland.

Danmarks beskyttede naturområder blev udpeget tilbage i 1990’erne, og siden da er der sket meget. Mange steder har man ikke tjekket op på, om naturen rent faktisk bliver beskyttet i områderne – men det gør man nu som en del af Naturpakken fra 2016.

Det har hurtigt vist sig, at der på nogle af Natura 2000-områderne er intensivt dyrket landbrugsjord og bebyggelse. Derfor skal grænserne justeres, mener Regeringen og Dansk Folkeparti.

quote - Man pynter sig med lånte fjer, hvis man naturbeskytter kornmarker, gylletanke og havnemoler.

Jakob Ellemann-Jensen, miljøminister (Venstre)

- Man pynter sig med lånte fjer, hvis man naturbeskytter kornmarker, gylletanke og havnemoler. Vi skal selvfølgelig ikke kalde noget natur, der ikke er det, siger miljøminister Jakob Ellemann-Jensen.

Bønder slipper for administrativt bøvl

Det har længe stået klart, at omkring 30.000 hektar jord vil blive taget af listen over Natura 2000-områder. Planen var, at 5000 hektar nye områder skulle udpeges. Men nu bliver der så skruet op for hektarerne, og i alt skal der udpeges nye beskyttede områder på i alt 30.000 hektar.

- Med den nye grænseføring vil vi løfte Natura 2000-begrænsningerne fra steder, der aldrig burde have fået det navn til at begynde med, siger Pia Adelsten, der er nordjysk folketingsmedlem og miljøordfører for Dansk Folkeparti.

Hun peger på, at en række bønder nu vil kunne dyrke jorden på samme vilkår som deres kolleger, når deres jord bliver fjernet fra listen over beskyttede områder.

quote - Med den nye grænseføring vil vi løfte Natura 2000-begrænsningerne fra steder, der aldrig burde have fået det navn til at begynde med

Pia Adelsten, miljøordfører (Dansk Folkeparti)

- Dermed slipper vi for en masse administrativt bøvl og beskytter i stedet nogle områder, som faktisk er værd at beskytte, siger hun.

I Nordjylland forventer Regeringen og Dansk Folkeparti at udpege mellem 6000 og 8000 hektar Natura 2000-områder. Det er områder ved Saltum Enge mellem Løkken og Blokhus, som med sine sure og kalkrige overdrev er hjem for utallige plantearter.

Den nye udpegning er den største enkeltudpegning af ny Natura 2000-natur på land siden 2004.

Næste skridt er at færdigbehandle høringssvar, så grænserne kan trækkes, og så skal grænserne godkendes af EU-Kommissionen.


Seneste nyt

fra Nordjylland