Metalfjeder revolutionerer strålebehandling

En lille metalfjeder udviklet på Aalborg Sygehus baner vejen for en både mere effektiv og skånsom strålebehandling, når kræftsvulsten skal til livs.

På Onkologisk Afdeling på Aalborg Sygehus har cheffysiker Jesper Carl udviklet en ny teknik, som sikrer, at det kun er det syge væv, som rammes af strålekanonen: en lille metalfjeder sættes ind i prostata. Fjederen kan nemt følges på røntgen- og scanningsbilleder, og indikerer dermed klart, hvor prostata sidder - så strålerne ikke rammer eksempelvis blæren eller endetarmen, som kan tage skade.

Fjederen indføres gennem urinrøret ved hjælp af et plastikrør. Når Fjederen er, hvor den skal være, skylles med varmt vand, så fjederen udvider sig og sætter sig fast. Efter endt strålebehandling skyller man med koldt vand, som forvandler fjederen til en lang tråd, som hurtigt kan tages ud.

Jesper Carl har store forventninger til fjederen:

- Vi har afprøvet den på 100 prostatapatienter med flotte resultater. Nu håber vi, at den også kan bruges til at forbedre strålebehandlingen ved en række andre kræftsygdomme. Vi er netop ved at udvikle en prototype af samme koncept til brug for behandling ved lungekræft. Og netop ved lungekræft er det særligt vanskeligt at undgå at ramme det raske væv, da kræftsvulsten jo bevæger sig, når patienten trækker
vejret.

Hvert år rammes 2500 mænd af prostatakræft i Danmark.


Seneste nyt

fra Nordjylland