Gamle regler: Vejdirektoratet har stavnsbundet Michael til sin gård

En 30 år gammel arealreservation er pludselig dukket frem i lyset. Den betyder, at Michael Nielsens gård er usælgelig. Og han kan intet gøre.

Da Michael Nielsen begyndte at overveje at sælge sin gård, dukkede en 30 år gammel arealreservation frem i lyset. Vejdirektoratet forbeholder sig ret til at bygge vej tværs over hans grund, og det betyder, at Michaels gård i realiteten er usælgelig. 

- Altså jeg har mistet total rettigheder til at sælge det hus her, for det kan ikke lade sig gøre. Jeg kan godt forstå, at folk ikke vil købe et hus, hvor de så om ti år finder ud af, at vejen skal gå lige gennem gårdspladsen, siger han om den frustrerende situation. 

Vejdirektoratet råder over en 30 år gammel arealreservation, der betyder, at de kan bygge en ny vej på Michael Nielsens grund, hvis det skulle blive nødvendigt.  Men selvom der ikke er konkrete planer om at føre de 30 år gamle vejplaner ud i livet, vil Vejdirektoratet ikke fjerne arealreservationen.

- Vi kan jo se, at der er en trafikstigning, vi kan også se, at flere og flere borgere er optaget af, at der er støj i næheden af dem, så vi synes, at den her reservation er vigtig at opretholde for at have den mulighed i fremtiden. forklarer Ivar Sande, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet.  

Når arealreservationen ikke kan fjernes, ønsker Michael Nielsen, at vejens endelige placering i stedet bliver vedtaget, så han og en eventuel køber har noget at forholde sig til. Men det vil Vejdirektoratet ikke gå med til. 

- Hvis vi allerede nu skulle lægge os fast på en nøjagtig placering af vejen, så kunne det være, at vi blev så konkrete, at han kunne gå ind og få en erstatning for det her. Men hvis det så viser sig, at der ikke sker en trafikudvikling som forventet, så har vi udbetalt en erstatning til noget, der ikke kommer til at ske, siger Ivar Sande. 

Dermed står Michael Nielsen med en gård han ikke kan sælge. 

- Så må jeg jo gå i graven og mine unger og efterladte må døje med at sælge gården, siger han. 

Preben Bang: Arealreservation er urimelig

Gårdejerens ulykkelige situation har fået Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen til at reagere. 

- Det er en dybt, dybt utrilfredsstillende situation, han er havnet i, og situationen illustrerer en mangel ved hele vores ekspropriationssystem. Det er et stort problem, siger han. 

Han vil nu rejse sagen overfor transportministeren med henvisning til vejlovens paragraf 45, der giver staten mulighed for at overtage ejendommen, så beboeren ikke er stavnsbundet i en uvis fremtid. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland