Milepæl nået på Hanstholm Havn

De første kontrakter på havnens nye baglandsareal er skrevet under, og det er en milepæl i arbejdet frem mod etablering af en markedsposition som Europas førende konsumfiskerihavn.

Hanstholm Havn er i gang med en omfattende udvidelse, som blandt andet omfatter en ny indsejling mod nordøst, øget vanddybde og etablering af nye baglandsarealer. Med de netop underskrevne kontrakter er en tredjedel af det store baglandsareal ”Øst”, som er et nyindvundet areal på i alt cirka 135.000 kvadratmeter, nu optaget. 

Det er to lokale virksomheder, der udvider aktiviteterne og i den forbindelse har sat sig på henholdsvis 40.000 og 4.000 ekstra kvadratmeter.

Producent af fiskemel og -olie FF Skagen har skrevet kontrakt på overtagelse af det største areal og norskejede Egersund Trawl Danmark på det mindre. Begge virksomheder har allerede nu aktivitet på havnen, men ønsker faciliteter ved den kommende 350 m lange kaj, hvor et bassin med 10 m dybde –forberedt til 11 m – er ideelt for store fartøjer, der skal losse eller serviceres.

Ambitionerne er netop nu store hos Hanstholm Havn. Her investerer man et tocifret millionbeløb på at udvide havnen yderligere - for at nå målet om 10 procent flere komsumfisk i 2025.

- Vi har længe set frem til uddybningen af havnen, fordi vi er aftagere af store mængder industrifisk til vores produktion og gerne vil kunne tage imod de større skibe, der lander bl.a. tobis og brisling. Nu får vi mere vanddybde og håber, at det vil tiltrække flere og større skibe, så vi får mulighed for at øge produktionen. Derfor vil vi etablere lossefaciliteter på den nye kaj, og det bliver det første projekt efter overtagelsen af arealet. Dernæst får vi behov for mere lagerplads til fiskemel og kommer også til at bygge en hal til det formål, forklarer adm. direktør i FF Skagen, Johannes Palsson ti Limfjord Update. 

- Vi er glade for aftalen, for vi vil gerne både kunne udnytte højsæsonen for industrifisk bedre og også strække sæsonen lidt, siger han.

Flere fisk og fiskeaktiviteter
Hovedformålet med den store havneudvidelse er netop at tiltrække flere fisk og fiskeaktiviteter, både i forhold til industri- og konsumfisk, og med ovennævnte lejeaftaler er havnen allerede nu – et år inde i udvidelsesarbejdet – godt i gang med at skitsere omfanget af de kommende aktiviteter.

- Havneudvidelsen forløber planmæssigt, og med de første arealkontrakter på plads begynder vi så småt at fornemme konturerne af det nye baglandsareal og den aktivitet, som vil opstå. Vi er meget tilfredse med den positive udvikling og kan mærke, at vi nu er ved at skifte gear. Sideløbende med den igangværende havneudvidelse ønsker vi at konsolidere vores position som Danmarks største konsumfiskerihavn, og vi kan med glæde konstatere, at vores primære aktiviteter følger den ønskede vækstkurve, siger forretningsudvikler ved Hanstholm Havn, Rasmus Buchardt Sørensen.

Arbejdet med at udvide Hanstholm havn er langt om længe i gang

Samtidig med, at havneudvidelsen skaber mere gunstige rammer for udvikling af hovedforretningsområdet fiskeri, går dette også hånd i hånd med det store serviceerhverv, som understøtter fiskeriet ved at levere forskellige tjenester såsom vodbinderi. Det gælder for eksempel for Egersund Trawl, som også ser meget frem til at indtage de nye kvadratmeter på det areal, der står færdig i 2020, men foreløbig blot er hav.

- Vi flytter vores værksted ned på de nye arealer, hvor vi får mulighed for at bygge en ny, større og mere tidssvarende hal, hvor vi bedre kan håndtere skibenes udstyr, som bliver større og tungere i takt med at skibene vokser. Samtidig får vi mulighed for at placere os lige ned til kajen, og det giver os en meget mere effektiv forretning, da vi slipper for at transportere dele og udstyr frem og tilbage mellem skibe og værksted på lastbiler. Vi forventer desuden, at den nye havn vil tiltrække større og andre typer skibe, og det giver os mulighed for at udvikle vores forretning på en række andre parametre, siger Kasper Thomsen, som er direktør i Egersund Danmark.

Også en række andre virksomheder har inden for det seneste år fået øjnene op for udviklingen i Hanstholm og valgt at flytte aktiviteter dertil. Det gælder bl.a. fiskegrossisten Kongsbak og installationsvirksomheden KS Elektro. Samtidig har fiskeforarbejdningsvirksomheden Scanfish valgt at samle aktiviteterne i Hanstholm og lukke afdelingen i Hvide Sande. Det sker samtidig med et opkøb af Hanstholm-virksomheden Taabel. Senest har Cosmos Trawl meldt ud, at virksomheden etablerer sin fjerde afdeling i Hanstholm.

Når den nye Hanstholm Havn står færdig i 2020, vil der yderligere være et areal på 30.000 ledige kvadratmeter til rådighed mod vest i form af multiterminal med 140 meter kaj, som fx vil være ideelt for godsaktiviteter.

Udvidelserne på Hanstholm Havn tager form hurtigere, end man havde regnet med.
Udvidelserne på Hanstholm Havn tager form hurtigere, end man havde regnet med.
Foto: Emilie Grav, TV MIDTVEST

Seneste nyt

fra Nordjylland