Miljøstyrelsen nøler i sag om boreplatforme

Folketingets Miljøudvalg skal nu se på, hvorfor det kan tage Miljøstyrelsen måneder at svare på spørgsmål om to boreplatforme i Frederikshavn Havn.

To boreplatforme, der ligger i Frederikshavn Havn har skabt meget postyr. Planen er, at de to platforme skal ophugges af virksomheden MARS, som i 2019 begynder deres ophugningsvirksomhed på den nye pier på Frederikshavn Havn.

Spørgsmålet er, om boreplatformene er kommet til Frederikshavn som legitime fartøjer, eller om de i virkeligheden er miljøfarligt affald, der burde have haft en særlig importtilladelse. TV2 Nord fortalte første gang om boreplatformene i august 2018, og har i samme forbindelse rettethenvendelse til Miljøstyrelsen for at få besvaret spørgsmålet. Indtil videre er der ikke kommet svar.

- Det er simpelthen for dårligt, for det er et rimelig simpelt spørgsmål, og Miljøstyrelsen må jo meget hurtigt kunne opklare, hvad der er op og ned i den her historie og så selvfølgelig give jer et svar. Det kan ikke tage så lang tid, siger formand for Folketingets Miljøudvalg, Dansk Folkepartis Pia Adelsteen.

TV2 Nord kunne i august fortælle, at begge boreplatforme var udenlandske - og dermed burde være importeret som miljøfarligt skrot. Den kommunalt ejede havn forklarede derimod, at boreplatformene var kommet ind som registrerede skibe,og stadig var det, og at de i princippet kunne sejle fra havnen igen til enhver tid. Det regnede man nu ikke med, da man forventer, at platformene bliver ophugget i Frederikshavn.

TV2 Nord har søgt aktindsigt i sagen. Her fremgår det, at begge boreplatforme til Søfartsstyrelsen har oplyst, at de var kommet til Frederikshavn for at blive skrottet. Alligevel har Miljøstyrelsen endnu ikke besluttet om der dermed var tale om miljøfarligt affald, som kræver en importtilladelse. 

- Vi kan simpelthen ikke leve med at vi skal vente i flere måneder med at få svar. Pressen eller folketingsmedlemmer, der henvender sig, bør kunne få et svar tidligere, siger den nordjyske socialdemokrat, Bjarne Laustsen, som er medlem er Folketingets Miljøudvalg.

I 2019 begynder den amerikanske skrotgigant Modern American Recycling Services (MARS) at ophugge store skibe og boreplatforme på den nybyggede pier i Frederikshavn. Som TV2 Nord tidligere har fortalt kan det give et problem med det radioaktive sand fra undergrunden, der følger med boreplatformene i land. Heller ikke det spørgsmål har staten villet svare på.

- Jeg har jo et brev jeg har sendt i maj omkring normaffald, der vedrører lidt af den samme sag, til fem ministre. Det har jeg heller ikke fået svar på endnu, siger Bjarne Laustsen.

Nu har Folketingets Miljøudvalg tilsyneladende mistet tålmodigheden med Miljøstyrelsen. og formanden for udvalget har en klar besked:

- Kære minister, nu må du godt bede din miljøstyrelse svare på et spørgsmål der har ligget i fire måneder, fordi så svært kan det heller ikke være, siger Pia Adelsteen.


Seneste nyt

fra Nordjylland