Miljøhensyn kan bremse investeringer

Danish Crowns planer om at lade en del af medarbejdernes løn gå til investeringer i svineproduktion kan strande på grund af øgede miljøkrav.

Med Vandmiljøplanens udsigt til løbende, skærpede krav til udledningen af kvælstoffer, så er det begrænset, hvor meget svineproduktionen kan øges i det Nordjyske.

Det mener foreningen Bæredygtigt Landbrug og landmand Carsten Søborg. Han har gransket tallene for, hvor meget udledning der må ske i området op til Limfjorden.

- Vi skal skære udledningen ned med 50 % og så bliver der simpelthen ingen arealer tilbage til at tage det gødning der vil komme fra den ekstra svineproduktion, siger Carsten Søborg.

Hos LandboNord ser man også udfrodringer i de skærpede krav. Kravene vil ikke medføre en reduktion i den mængde gylle der må køres ud på markerne, men den samlede mængde kvælstof skal bringes ned, og det medfører ekstra omkostninger til behandling af det vand der udledes fra markerne.

Samtidig vil det være nødvendigt at skifte til en afgrøde der bedre kan binde kvælstoffet, men som giver en mindre indtægt. Det kan sætte en stopper for landmændens lyst til at medfinanciere en øget produktion.


Seneste nyt

fra Nordjylland