Milliardregning venter de danske kommuner

 Milliardregning venter de danske kommuner

En milliardregning venter de danske kommuner, hvis de overtager udbetaling af dagpenge fra staten på de vilkår, regeringen har lagt op til at bruge.

- Det er en tikkende bombe under kommunekassen, siger socialrådmand Mai-Britt Iversen (S) fra Aalborg til P4 Nordjylland. Alene her vil det føre til en ekstraregning på 279 millioner kroner.

I august overtager landets kommuner udbetaling af dagpenge og opgaven med at få de ledige i job. Det er en del af den seneste finanslovsaftale.

Regeringen vil kompensere kommunerne fuldt ud, men har lagt op til, at det sker efter den normale model over bloktilskuddet.

Men det vil ramme hårdt i de kommuner, der har flere ledige end landsgennemsnittet. De kommuner får nemlig færre penge fra staten, end de skal udbetale til de ledige. Penge, der så vil mangle i kommunekassen.

I Mariagerfjord er formanden for fagforeningen 3F John Hansen bekymret på både sine medlemmers vegne og som borger i kommunen.

- Jeg frygter, at de kommunale politikere bliver sat i en situation, hvor de kommer til at vælge mellem udgifter til hjemmehjælp og folkeskole. Og at det vil gå ud over de tilbud, som de skal tilbyde til vores forsikrede ledige, siger John Hansen.

Kommunernes Landsforening er nu gået ind i sagen. KL deler kommunernes bekymring, og KL's bestyrelse har rettet henvendelse til regeringen og påpeget problemet, siger KL's formand Erik Fabrin (V).

Regeringen har foreløbigt svaret KL, at det er et teknisk kompliceret spørgsmål, men at den arbejder på det, og at der derfor ikke er nogen endelig udmelding endnu.


Seneste nyt

fra Nordjylland