Millionregning til kommuner

Fem nordjyske kommuner får nu en kæmperegning på mellem 40 og 80 millioner kroner hver. Kommunerne har satset på den såkaldte selvbudgettering. En ordning, der kan give en stor gevinst, men den økonomiske satsning giver nu bagslag.

Rebild Kommune skal til lommerne. Kommunen er en af de fem nordjyske kommuner, der har satset på selvbudgettering. Nu skal kommunen betale lidt over 40 millioner kroner tilbage til staten.

- Jeg forestiller mig, at det får konsekvenser for vores anlægsbudget næste år, siger borgmester Anny Winther (V.) til TV2/Nord.

Selvbudgettering betyder, at kommunerne lægger et budget ud fra kommunens egne tal og skøn. Kommunerne kan også vælge det sikre valg - at lægge budget ud fra statsgaranterede tal. Ved selvbudgettering har kommunen mulighed for at tjene stort i fremgangsår. I år med finanskrise kan det derimod være en dyr omgang

- Vi har haft meget glæde af at lave selvbudgettering, men den her gang er vi virkelig blevet ramt, fordi den økonomiske krise kom, siger Anny Winther.

I Jammerbugt Kommune lyder regningen på 68 millioner, men her er pengene allerede sikret.

- Når vi lægger budget, budgetterer vi altid med et overskud på mellem 50 og 60 millioner kroner. Den her gang får vi brug for dem for at betale tilbage, fortæller borgmester Mogens Gade (V.)

Hos Kommunernes Landsforening vil man ikke tage stilling til, om kommunerne gør det rigtige, når de vælger selvbudgettering.

- Vi ser ikke på det som en god eller dårlig ide, men vi ser det som en rigtig god mulighed. Men om det er en god eller dårlig ide, det overlader vi helt til den enkelte kommunalbestyrelse, siger Jan Trøjborg, der er formand for Kommunernes Landsforening.

Satsningen får nu konsekvenser for både Jammerbugt og Rebild kommuner:

- Jeg tror, vi vil tænke os rigtig godt om, inden vi vælger en selvbudgettering igen, siger Rebild Kommunes borgmester, Anny Winther

Det samme gør sig gældende i Jammerbugt Kommune

- Der er ingen tvivl om, at kommunerne fremadrettede i højere grad vil lave en statsgaranti, og det gør vi selvfølgelig også i Jammerbugt, siger Mogens Gade.

Udover Rebild og Jammerbugt Kommuner kan også Brønderslev, Morsø og Vesthimmerland se frem til en millionregning. 


Seneste nyt

fra Nordjylland