Minister anerkender Skagen-problem - men hjælpen har lange udsigter
Det er en del af en større politisk drøftelse, hvis Skagen Kunstmuseer skal have flere penge, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen. Hun tilføjer, at hun er klar til at kigge på det på den lange bane.
De akutte økonomiske problemer på Skagens Museum berører kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen. Men hun fastholder, at de skal løses på den lange bane.
Flere af de historiske værker på Skagens Museum er lige nu i fare for at gå til, fordi museet ikke har penge til at konservere og passe på de statsanerkendte værker og bygninger.
Alligevel står kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen fast på, at den udfordrede økonomi i Skagen skal løses på den lange politiske bane.
- De økonomiske rammer er en del af en større diskussion, og den er jeg villig til at tage. Og det oplever jeg også, at folketinget er klar til det, siger hun.
Skagens Museum er for alvor kommet økonomisk i klemme efter at have overtaget de to kendte kunstnerhjem, Anne og Michael Anchers hus og Drachmanns hus.
Det er et stykke kulturelt verdenshistorie, de har mellem hænderne.
Ane Halsboe-Jørgensen, kulturminister
Museumsdirektøren i Skagen må derfor prioritere benhårdt i hvilke kunstværker, der skal konserveres og passes på.
For der er ikke fulgt ekstra statsligt tilskud med til de to ekstra museer. Og efter coronakrisen har kradset et voldsomt hul i økonomien, så kan der ikke blive råd til at passe lige godt på alle de mange nye værker, der er dukket op.
Borebiller æder dyrebar kunst
Mange af de nye og hidtil ukendte værker er i så dårlig en stand, at de kræver akut handling for ikke at gå til grunde.
Borebiller æder sig nemlig lystigt igennem den dyrebare kunst i Skagen, og mens de borer sig ind, fosser pengene ud af kassen.
Penge, som det kendte museum ikke har. Og en regning, der bare bliver større jo længere tid, der går, før noget sker.
- Et eksempel er fund af borebiller i billedrammer og lærreder, som skal stoppes så hurtigt som muligt for ikke at skabe yderligere nedbrud af og skader på kunstværker. Disse dyr spiser simpelthen kunsten, hvis man ikke stopper dem, siger Lisette Vind Ebbesen, direktør for Skagens Museum.
Mangler tre millioner kroner
Coronakrisen har betydet et svigtende besøgstal grundet nedlukninger og restriktioner.
Museet har nu i to år manglet en betydelig del af de vigtige entréindtægter, der normalt finansierer størstedelen af driften.
Mere end 60 procent af museets indtægter kommer fra besøgende. Alene i år mangler museet på toppen af Danmark lidt over tre millioner kroner i entreindtægter.
Minister anerkender skævheder i tilskud
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen anerkender, at der er nogle skævheder i forhold til fordelingen af penge til museerne rundt om i landet.
Skævheder som ifølge ministeren kan være svære at forklare, ligesom hun kalder de værker, museet pludselig står med, for verdenshistorie,.
- Det er en helt særlig situationen, Skagens Museum står i, og det er et enormt vigtigt og inspirerende arbejde, der bliver gjort på Skagens Museum i forhold til de her mange nye værker, de pludselig har mellem hænderne, siger Ane Halboe-Jørgensen og tilføjer:
- Det er et stykke kulturelt danmarkshistorie, og i virkeligheden verdenshistorie, de har mellem hænderne, og det har jeg selvfølgelig også blik for politisk.
Situationen er akut
Helt aktuelt med den særlige akutte situation med borebiller, der ødelægger kunsten, håber museet at kunne få en særbevilling.
Ane Halsboe-Jørgensen vil dog ikke love, at Skagens Museum pludselig får en ekstra pose penge til den særlige udfordring.
Museet har været i dialog med de seneste syv kulturministre omkring den meget skæve fordeling af statsstøtte og presset på for en revurdering, der i højere grad balancerer de statsligt pålagte og lovpligtige opgaver med de driftstilskud, der gives.
Endnu uden resultat.