Minister blandt fjender

Fødevareminister Mette Gjerskov har inviteret sig selv til stormøde i Aalborg med utilfredse landmænd, hvor der blandt andet skal diskuteres randzoner.

Nordjyske landmænd har i stor stil protesteret mod randzoneloven, som blandt andet er blevet kaldt makværk. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) har været under beskydning for håndteringen af randzoneloven, og nu er ministeren taget på turne for at gå i dialog med de utilfredse landmænd.

Fredag besøger hun Vejgaardhallen i Aalborg, hvor hun på et stormøde arrangeret af landboforeningerne LandboNord, Agri Nord og Nordjysk Familielandbrug, vil gå i dialog med landmændene om landbrugets udfordringer. Herunder ventes en del spørgsmål om randzoneloven.

Ministeren har allerede diskuteret med landmænd i Billund og skal senere besøge flere lignende stormøder landet over.

- Jeg vil gerne ud og mødes med de landmænd som vil dialogen og demokratiet. Vi er ikke enige om alt - det tror jeg ikke er nogen hemmelighed - men vi er enige om, at man kommer længst med dialog i et demokrati. Der har været en tendens i dele af landbruget til at tro, at man kan få indflydelse ved bevidst at bryde loven. Lad mig slå fast, at det kan man ikke. Indflydelse det får man gennem dialog. Og det er der heldigvis mange landmænd, der holder fast i. Det vil jeg gerne kvittere for, siger Mette Gjerskov.

Der er tilmeldt omkring 300 nordjyske læandmænd til mødet, og en af dem er Flemming Fuglede Jørgensen fra Løkken. Han er også formand for Bæredygtigt Landbrug, og for to uger siden blev han udelukket fra et møde med miljøminister Ida Auken, fordi han havde meldt ud, at han ikke havde planer om at følge den nye lovgivning omkring randzoner.

Til fredagens møde i Vejgaard er han dog velkommen.

- Jeg har mange spørgsmål, jeg gerne vil stille ministeren, men jeg er ikke sikker på, om jeg får svar. Jeg er bange for, at hun ikke er kommet for at komme i dialog, og at hun vil sige, at hun ikke vil tale med lovbrydere, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

En række landmænd har anlagt sag mod staten, da de ikke mener, at randzoneloven er indført på et lovligt grundlag. Det er dog endnu ikke fastslået, hvornår sagen kan komme for retten.

- Jeg vil mene, at man burde vente med at indføre love til retten har talt, og det er en af de ting, jeg gerne vil stille spørgsmål om på mødet, siger Flemming Fuglede Jørgensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland