Minister går ind i kattesag: - Der vil blive fundet en løsning

Foto: Sean Kelly Christensen

Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil sikre at ældre fortsat kan have kat på plejehjem, selvom fødevarestyrelsen siger, dyrene er en risikofaktor i forhold til fødevaresikkerheden.

Det har vakt stor forargelse, at plejehjemmet Rolstruplund på Mors har fået fjernet de katte, der flyttede ind sidste sommer. Kattene skulle skabe ro hos beboerne og gjorde det i stor stil.

Kattene kunne går frit rundt på hele plejehjemmet, men det måtte de ikke for Fødevarestyrelsen, der krævede dem fjernet, fordi de var for uhygiejniske at have til at gå rundt i plejehjemmets køkkenområde.

- De må gerne have katte på plejehjemmet. De må meget gerne have katte på deres værelser. Det her er et spørgsmål om køkkenhygiejne, og det er sådan, at kattene kan overføre nogle sygdomme, som vi ikke gerne vil have i maden. Så derfor kan de ikke komme i køkkenet, udtalte Fødevarestyrelsen til TV Midtvest tirsdag. 

Læs også Slut med kat på plejecenter i Nykøbing

Beboerne er kede af, kattene er blevet fjernet og formanden for Socialudvalget i Morsø Kommune Henning Sørensen kaldte i kølvandet af historien Fødevarestyrelsens sagsbehandler for 'emsig'.

- Vi har jo også haft kontrol fra fødevarestyrelsen tidligere, mens vi har haft kattene, hvor tingene er blevet godkendt, sagde han tirsdag. 

04:53

Minister slår nu fast, at Rolstruplund skal have lov til at have katte på centret.

Luk video

Alt tyder dog på, at kattene snart kan flytte ind på Rolstruplund igen. Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er nemlig gået ind i sagen.

- Jeg har i dag haft møde med Fødevarestyrelsen om sagen, og jeg er blevet forsikret om, at der vil blive fundet en løsning, som gør, at beboerne på plejehjemmet igen kan få katte. Vi kan sagtens finde fornuftige løsninger, hvor både hensynet til at kunne leve privat og normalt går hånd i hånd med fødevaresikkerheden, udtaler Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

- Jeg har som minister fuld tillid til, at de ansatte på et plejehjem kan håndtere, at der tilberedes mad, uden at det er et problem, at der også er katte på plejehjemmet. Derfor er jeg også tilfreds med, at Fødevarestyrelsen nu vil sørge for en løsning i dialog med plejehjemmet, siger Esben Lunde Larsen.

Læs også Slut med katte på plejehjem: De ældre er mere urolige

Flere nyheder fra TV2 Nord