Minister til pårørende: Hvordan hjælper vi demente?

Hvordan kan man forhindre, at demente forsvinder? Dette spørgsmål søgte sundhed og ældreminister Sophie Løhde svar på, da hun besøgte nordjyske plejecentre.

Hvert år bliver flere end 1.000 demente efterlyst hos politiet, og hvert år ender det for nogle med at have den værst tænkelige udgang.

Onsdag fik pårørende til demente mulighed for at give udtryk for deres frustration over en manglende tidligere indsats for borgere med demens, da Sundheds- og Ældreminister Sophie Løhde gæstede fire forskellige nordjyske plejecentre.

Her var der et klart budskab fra på pårørende om, at en tidligere indsats samt sporing af de demente vil gøre livet letter for både demente og deres pårørende.

- Det, jeg er stødt på, som det største problem, er tiden før hun kom på plejehjem. Det synes jeg er den absolut sværeste tid, siger Jørgen Hoffmeyer, hvis kone har været dement i næsten fire år.

- Lige pludselig er hun en helt anden, end den man giftede sig med for mange år siden, siger Jørgen Hoffmeyer. 

Sophie Løhde vil bruge dagens besøg til at hente inspiration til en national demenshandleplan, som ministeren regner med at have klar til efteråret. Her på Skipper Klement Demensplejecenter er der gode råd at hente – om blandt andet GPS-sendere på de demente.

- De hjælpemidler, vi kan tage, dem skal vi tage, for vi må indrømme, at den person, vi har kendt gennem mange år er på et barnestadie, og der vil man jo også beskytte, hvis det var børn, man havde med at gøre, siger Jørgen Hoffmeyer. 

-Jeg har fået nogle meget personlige bidrag i forhold til, hvad der fungerer rigtig godt, men selvfølgelig også eksempler på, hvordan systemerne engang imellem svigter, hvor der er behov for, at vi sætter tidligere ind, og hvor vi blive bedre til også at støtte de pårørende i at være det – at være pårørende, siger Sophie Løhde (Venstre).

Her på TV2 Nord sender vi mandag den 21. marts debatprogrammet, "Når Ældre bliver væk," hvor vi sætter fokus på demens. 


Seneste nyt

fra Nordjylland