Minister om kystsikring: Menneskers ejendom og tryghed vejer tungere end naturen

02:19

De nye regler for kystsikring kan gå ud over udseendet af de danske kyststrækninger. Men andre forhold betyder mere for regeringen.

Det bliver lettere for danskere med huse ved kysten at få sikret deres huse, så de ikke en dag skal stå og se deres huse falde i havet, ligesom andre igennem tiden har oplevet det. 

Kritikere mener, at det kommer til at skade naturen og udseendet på vores kyster. Men det er ikke det forhold, der betyder mest for regeringen i denne sag. 

- Nu har vi jo 7.5 tusind kilometer kystlinje i Danmark, og det her bliver ikke spørgsmål om, at der bliver bygget betonvægge hele vejen langs den danske kyst. Men vi har et ønske om at menneskers ejendom og tryghed, skal gå forud for, hvordan kystlinjen kommer til at se ud, fortæller miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V). 

Læs også KL-aftale vil gøre det lettere at lave hård kystsikring

Læs også Anbefaling: Ingen erstatning til nedstyrtede sommerhuse

Regeringen og Esben Lunde Larsen mener, at det er vigtigere, at man som ejendomsejer ved kysten får lettere ved at sikre sin ejendom og dermed sin tryghed. Det har indtil videre været delt mellem kommunerne og kystdirektoratet at give tilladelser til kyststrækning. Den opgave kommer nu til kun at ligge hos kommunerne. Det gør man for at spare bureaukrati og gøre det lettere at sikre sin ejendom. 

- Det betyder, at borgerne i langt højere grad får mulighed for at beskytte egen ejendom, og det er godt. Vi er optagede af at sikre den private ejendomsret. Mennesker skal kunne sove trygt om natten, fortæller Esben Lunde Larsen. 

Læs også Billigt sommerhus til salg: Kystsikring kan fordoble værdien