Minister slår alarm: Massiv overbelægning på sygehuse

 Minister slår alarm: Massiv overbelægning på sygehuse

En medicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital er en af de fem mest overbelagte afdelinger. Her har der på ét år været 257 dage med overbelægning.

Sundhedsministeriet har for første gang undersøgt det samlede omfang af overbelægning. Og det slår slemt til. Hver måned på langt de fleste sygehuse er der adskillige dage, hvor belægningen er på over 100 procent.

I top fem er også en nordjysk afdeling. Det er det infektionsmedicinske område på Aalborg Universitetshospital. Her har der på ét år været 257 dage med overbelægning.

Undersøgelsen viser også, at patienterne må ligge på gangene eller stuves sammen på stuer med flere senge, end der er beregnet til. Flere steder er overbelægning mere reglen end undtagelsen.

Sundhedsministeren Sophie Løhde udtaler i en pressemeddelelse, at der vil blive gennemført en målrettet indsats mod overbelægning, og at der vil blive afsat penge til det. Det vil ske som et led i økonomiaftalen med regionerne og i regeringens kommende finanslovsforslag.

- Det tyder på, at problemet på visse afdelinger hænger sammen med, at man ikke er opmærksom nok på, hvordan sengepladserne udnyttes bedst muligt. Og det er heller ikke tilfredsstillende for personalet, der bliver hårdt presset, siger Sophie Løhde.

Hun mener, at kommunerne er medskyldige i overbelægningen. For nok har regionerne nedlagt sengepladser på de medicinske afsnit men samtidig har kommunerne undladt at opruste i hjemmeplejen og på plejehjem. Af den grund ligger der på nogle sygehuse et stigende antal ældre.

- Det skal være slut med at svækkede ældre ender som svingdørspatienter, der igen og igen bliver indlagt på sygehusene, afslutter sundhedsministeren.


Seneste nyt

fra Nordjylland