Minister vil ikke love flere penge til Læsø

Økonomi- og Indenrigsministeren vil ikke garantere, at Læsø får penge fra staten til at dække deres millionunderskud.

Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, Liberal Alliance, skulle i dag svare på, hvorfor Læsø ikke har fået ekstra penge til balance i budgettet, når andre kommuner har fået det. Spørgsmålet var stillet af Bjarne Laustsen fra Socialdemokratiet. 

- Læsø er den mindste kommune og en af de fattigste, og man har afleveret et budget med et underskud på 8-9 millioner kroner, og jeg synes simpelthen, at ministeren bør komme Læsø til undsætning og finde nogle penge, for ellers ender det jo med, at de går rabundus, siger Bjarne Laustsen. 

Det har betydning for en kommunes statstilskud, om der bor mange lavtuddannede i kommunen. Tidligere har højtuddannede udlændinge været registreret som uuddannede, og det har betydet, at kommuner med mange højtuddannede udlændinge har fået ekstra penge. Det gælder blandt andet København og flere nordsjællandske kommuner.

Nu har Danmarks Statistik ændret måden, de beregner borgeres uddannelsesniveau, og derfor mister de sjællandske kommuner dette tilskud. I stedet får de del i en pulje på 1,1 milliarder kroner i 2019 og 2020 for at kompensere for tabet.  

Det er på baggrund af dette, at Økonomi- og Indenrigsministeren skulle svare på, om Læsø også kan se frem til ekstra penge fra staten for at dække hullet i kommunekassen. 

Læsø Kommune har i år været nødsaget til at lave et budget med et underskud på 9,5 millioner kroner. Det kan betyde, at borgerne på Læsø skal betale mere i skat. Skattestigningen kan betyde, at læsøboerne skal betale omkring 15.000 kroner mere i skat om året, hvis ikke de får hjælp fra staten. 

Se indslag fra 16. oktober, hvor Læsø Kommune vedtog budgettet med 9,5 millioner i underskud. 

Økonomi- og Indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, kunne i dag ikke sige, om Læsø får flere penge til budgettet, men han fortalte i Folketingssalen, at han er i dialog med Læsøs borgmester, og de prøver at finde en løsning. Samtidig nævnte ministeren også, at reglerne for tilskud til ældre med handicap har ændret sig, og derfor har regeringen foreslået en overgangspulje, hvor Læsø er en af de kommuner, der vil få gavn af puljen. Det er endnu ikke stemt igennem. 

- Jeg håber, at han (ministeren, red.) finder en god løsning med borgmesteren og Kommunalbestyrelsen, således at man kan få en ordentlig økonomi på Læsø, siger Bjarne Laustsen, Socialdemokratiet, efter spørgerunden i Folketinget. 

Hvad vil du gøre for at hjælpe Læsø?

- Jeg vil påse, at han lever op til den dialog, og hvis han ikke gør det, så vil jeg komme efter ham med smedehammeren igen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland