Minister vil tjekke politireform

 Minister vil tjekke politireform

Cheferne for anklagemyndigheden og politiet skal svare på, hvordan kritikken af politireformen kan imødekommes.

Den store reform af politiet skal nu undersøges nærmere. Efter lang tids kritik har justitsminister Brian Mikkelsen (K) besluttet at reagere. Politiets og anklagemyndighedens chefer skal komme med forslag til, hvordan kritikken kan imødekommes.

- Grundlæggende mener jeg, at vi har en god politireform, men den virkelige verden er sådan, at de fleste mennesker mener, at politireformen ikke virker. Og det er derfor, at jeg har besluttet, at vi nu skal gennemgå reformen og se på, hvor der skal være forbedringer, siger justitsministeren.

Midt i oktober skal rigspolitichef Torsten Hesselbjerg og rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen aflevere en redegørelse om, hvordan det går med reformen, som blev skudt i gang 1. januar 2007. Cheferne skal også komme med forslag til justeringer.

For nylig gennemgik politiet cirka 300 sager om mulige svigt, men undersøgelsen fastslog, at meget få klager kunne forbindes direkte til reformen. Det blev dog samtidig konstateret, at der har været store problemerne med telefonbetjeningen af borgerne.
Den intense negative presseomtale fik forleden Politiforbundet i Danmark til at reagere meget kraftigt. Forbundsformand Peter Ibsen beskyldte presse og politikere for helt at ignorere, at der også blev begået fejl i politiet før indførelsen af reformen.

- Stop heksejagten, lød det fra Peter Ibsen.

Om sit initiativ siger justitsminister Brian Mikkelsen:

- Jeg er ikke til lange undersøgelser. Jeg er til handling. Vi har et politi, der skal servicere borgere og skabe tryghed, og politifolk skal have nogle ordentlige arbejdsvilkår, så de kan opklare forbrydelser. Det er en af årsagerne til, at jeg har bedt Politiforbundet om at deltage i arbejdet, så vi også får de ansatte med i denne her udredning.

På flere områder er der fremgang i reformen, men problemet er, at borgerne har et helt andet indtryk:

- Når jeg ser på de kolde facts, er der sket flere forbedringer. Men opfattelsen blandt almindelige mennesker, inklusive folk i min egen omgangskreds, og blandt politifolk er, at det ikke fungerer godt nok, og det er derfor, vi skal have det gennemgået, siger Brian Mikkelsen.

Den seneste tids heftige kritik i pressen har især drejet sig om enkeltsager. Tal, der for nylig blev offentliggjort, viser dog også en dyster udvikling mere generelt.

Politiet opklarer langt færre forbrydelser, end før reformen blev søsat - og samtidig stiger kriminaliteten. I årets første seks måneder blev der rejst 14,6 procent færre sigtelser end i halvåret før reformen. I samme periode er antallet af anmeldelser øget med godt 10 procent. Gabet mellem antal forbrydelser og opklarede sager er altså vokset. Også denne problemstilling interesserer ministeren, siger han.

- Det hele optager mig, siger han.

Anklagerne er flere steder så presset, at de skal arbejde om aftener og i weekends for at få dæmpet sagsbunkerne. Det bekymrer formanden for Foreningen af Offentlige Anklagere. Kravene er måske for store.

- Spørgsmålet er, om det er et rimeligt politisk krav, at vi allerede i år skal komme op på niveauet fra 2006, sagde Grethe Albert Troelsen forleden til Ritzau.

Ved politireformen blev 54 politikreds lagt sammen til 12 store enheder. Planen er, at 800 politifolk i 2011 vil være frigjort til det, der kaldes operativt arbejde.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland