Ministerbesøg i Aabybro efter indbrudsbølge

02:46

Søren Pape Poulsen besøgte mandag Niels Peter Falborg i Aabybro, der i løbet af de seneste fire år har haft seks indbrud.

Justitsministeren kiggede forbi Nordjylland efter den seneste bølge af indbrud.

En ny indbrudsparagraf er på vej, men der er flere forslag i kulissen. I dag besøgte justitsminister Søren Pape Poulsen borgere i Aabybro, der alle har haft indbrud. Værten for besøget var Niels Peter Falborg, der har været hårdt plaget af de mange indbrud i området .

Seks gange inden for de sidste fire år. Så mange gange har Niels Peter Falborg haft ubudne gæster på adressen i Aabybro.

- Skal vi ikke sige det på den måde – vi får altså en lille smule hård hud. Det er værst første gang, og måske også anden gang, men tredje gang tænker vi åh nej nu igen, fortæller Niels Peter Falborg.

Niels Peter Falborg har i løbet af de seneste år gjort flere ting i et forsøg på at holde indbrudstyvene væk.

- Vi har sat sådan et galvaniseret stålhegn op, men det er mit indtryk, at det bare bliver brugt som et klatrestativ. Men på den anden side så ville jeg også være ked af at sætte et meget massivt hegn op. For det er jo ikke er rockerborg, vi bor i.

I dag fik Niels Peter Falborg og flere andre beboere i Aabybro, der i den seneste tid har været plaget af en indbrudsbølge, besøg af justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der er opmærksom på de mange indbrud.

- Det er jo helt vildt at skulle opleve seks indbrud. Men det er også fordi, det er noget af det mest krænkende, man kan, at andre mennesker har tiltaget sig retten til at komme ind i ens hjem. Og det er jo derfor at vi skal gøre alt hvad vi kan både lovgivningsmæssigt og ved at hjælpe hinanden så vi kan slå ned på det her, fortæller Søren Pape Poulsen.

For 14 dage siden fremlagde SF, Socialdemokraterne og Enhedslisten endnu et lovforslag for regeringen, der skal være et skridt på vejen mod færre indbrud.

- Vi ønsker at bygningsreglementet bliver ændret, sådan at man kan sikre sig at folk får indbrudssikrede døre og vinduer, og det ønsker vi fordi Danmark er et af de lande der får allerflest indbrud, fortæller Lisbeth Bech Poulsen, der er retsordfører for SF.

Men den idé falder ikke i god jord hos justitsministeren.

- Jeg tænker, at det er noget folk må diskutere med deres forsikringsselskaber og med andre, for jeg synes, at man selv skal have lov at vælge, hvordan man bygger sit hus. Jeg synes ikke, staten skal tvinge en til at bygge på en bestemt måde eller påføre en nogle særlige udgifter. Det, tror jeg, folk er fornuftige nok til selv at kunne styre.

Men den forklaring køber Lisbeth Bech Poulsen ikke, da der er i forvejen er massere af krav til nye byggerier.

- Det er noget pjat, fordi hvis Søren Pape læser bygningsreglementet, så er der i dag allerede mere end 20 krav, til hvordan huse skal bygges både i forhold til brandsikkerhed, indeklima og energiforbrug.

Søren Pape Poulsen tror på, at det er andre ting, der skal til for at sænke indbrudstallene.

- Udover det vi har i dag, så strammer vi jo skruen. Vi får en selvstændig indbrudsparagraf, som vi kan dømme særligt for, vi straffer hårdere, hvis der er nogle hjemme under indbruddet. Og så må man også sige, at vi mangler politi. Vi skal have uddannet nogle flere betjente. Og nogle af dem kommer hjem fra grænsen, når vi får uddannet vores politikadetter. Der er hårdt brug fra vores dygtige politibetjente i alle politikredse.

Efter ministerbesøget er Niels Peter Falborg ikke overbevist om, at problemet bliver løst indenfor den nærmeste fremtid.

- Umiddelbart kan jeg ikke se så mange andre løsninger, end at der skal noget mere politi på, og noget mere overvågning og noget mere succes med opklaringer af de tyverier, der nu engang er. Hvis det kommer, så tror jeg på, det begynder at løse sig. At det lysner i hvert fald, fortæller Niels Peter Falborg.

Flere nyheder fra TV2 Nord