Misbrugte børn formentlig truet tavse

Trusler om vold, anbringelse og drab er ofte med til at holde munden lukket på misbrugte børn.

De nordjyske børn, der angiveligt er blevet misbrugt af en 55-årig mand gennem ni år, er formentlig blevet truet til at holde misbruget hemmeligt. Det forklarer Bente Boserup, der er leder af rådgivningslinjen Børnetelefonen, hvor børn og unge kan ringe anonymt ind og fortælle om deres problemer.

- Det er meget almindeligt, at børn i den situation bliver truet til tavshed, og børnene i denne sag er højst sandsynligt blevet truet med nogle meget alvorlige ting, siger Bente Boserup og uddyber:

- Det kan være, at de kommer på børnehjem, hvis de siger noget. Eller at deres mor eller lillesøster bliver slået ihjel. Børnene er bange for, at der sker noget, der er meget værre end det seksuelle misbrug, hvis de siger noget. I mange tilfælde er børnene heller ikke klar over, at de  seksuelle krænkelser ikke er noget, der finder sted i alle familier. Og derfor er det vigtigt, at der kommer fokus på de grove sager, mener Boserup.

- Det sender et signal til de børn, der er i den samme situation, om, at det ikke er i orden, at det er ulovligt, og at det kan stoppes, siger Bente Boserup.

Og allerede nu ser det ud til, at omtalen af sager som Brønderslevsagen og den aktuelle sag fra Rebild Kommune hjælper. I hvert fald ses der i medierne et stigende antal af grove sager om misbrug.

- Jeg tror ikke, der er flere tilfælde af misbrug, der bliver simpelthen bare talt mere om det, og det får flere til at anmelde det, siger Bente Boserup.

Der findes ingen officielle tal for, hvor mange børn der hvert år udsættes for seksuelle overgreb, da rigtig mange aldrig bliver anmeldt.

I 2010 blev der ifølge Danmarks Statistik anmeldt 430 sager om samleje eller anden kønslig omgang end samleje med et barn under 15 år. Heraf var der 38 tilfælde af incest, hvor forældre eller søskende har forgrebet sig på et familiemedlem under 15 år.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland