Mistænkte fusk: Dårligt råd fra Nets kostede 65.000 kroner

Dårlig rådgivning fra dankort-udbyderen Nets har angiveligt kostet et lille, nordjysk firma 65.000 kroner. Til stor frustration for ejeren - der blot fulgte de anbefalinger, han fik af Nets.

Søren Bo Andersen føler sig snydt - af en svensker med et stjålet kreditkort, men også af den danske kortudbyder NETS.

I december modtager han ad flere omgange store ordrer på jagtudstyr på hans internetbutik fra en ny, privat kunde. Ordren er meget atypisk - og derfor bliver han mistænksom og kontakter Nets' kundeservice for at få rådgivning.

- Vi får det råd, at vi skal gennemføre transaktionen, hæve pengene, vente med at sende varerne indtil tre dage efter, hvor man får en bekræftelse på, at pengene er modtaget på en konto. Vi kan altså roligt sende varerne, og det gør vi så, siger Søren Bo Andersen, der er indehaver af dangate.dk.

Men rådet fra NETS viser sig at være et meget dårligt et af slagsen. Kreditkortet, der blev betalt med på Søren Bo Andersens hjemmeside er stjålet, og han bliver bedt om at føre pengene tilbage - hvilket betyder et tab af varer til en værdi af 65.000 kroner.

Men at hæve pengene før, man sender varen, er ulovligt, fortæller Henrik Theil, der er kommunikationschef ved Foreningen for Dansk Internet Handel.

- Rådet er ulovligt. Sikkert velment, men det er forkert. Nets er altså ikke til megen hjælp i den her sammenhæng, siger han.

På trods af det dårlige råd kræver NETS ovenikøbet et gebyr på 1000 kroner for at tilbageføre de 65.000 kroner til den rigtige ejer af det stjålne kreditkort.

- Jeg synes, det er noget nær en katastrofe. Det virker fuldstændig tåbeligt i mine øjne, at man kan give et råd, der er forkert, for så at tage sig betalt - endda særdeles godt for det, siger Søren Bo Andersen.

NETS genkender ikke at have givet et ulovligt råd. De mener, at Søren Bo Andersen må have forstået det forkert.

- Jeg kan godt forstå, at han er frustreret over at lide så stort et tab som følge af det her misbrug. Men det følger meget klart af vores vejledning og vores betingelser, at det er forretningens ansvar at lave de nødvendige kontroller for at undgå misbrug, siger Søren Winge, der er kommunikationschef ved NETS.

Søren Bo Andersen får efterfølgende at vide, at NETS kan se, at det stjålne kreditkort er columbiansk, og at varerne er købt fra Sverige. En oplysning, Søren Bo Andersen meget gerne ville have haft, da han bad om rådgivning, inden han sendte varerne af sted.

-Vi forsøger faktisk at vejlede forretningerne grundigt, men i sidste ende er det også vigtigt, at forretningen påtager sig deres ansvar, siger Søren Winge

Den forklaring godtager Søren Bo Andersen ikke.

- Det må da være noget lukrativt. Man kan give et dårligt råd uden at skulle hæfte for nogle af tingene. Ikke at stå til ansvar for noget som helst, men tage sig særdeles godt betalt, siger Søren Bo Andersen.

Sagen om svindel er nu meldt til politiet, men tabet i internethandlen og de dyre gebyrer står Søren Bo Andersen selv tilbage med.


Seneste nyt

fra Nordjylland