Mors inviterer til kæmpe østersfest med DM i Østersgastronomi

I efterårsferien bliver de danske østers hyldet flere steder i landet - på Mors fejres østeren blandt andet med det nye DM i Østersgastronomi.

Den bliver betragtet som en af de fineste og mest eksklusive råvarer, vi kan opdrive herhjemme, men de færreste danskere kender til den eller har smagt den.

Om limfjordsøsters

Limfjorden har verdens største sammenhængende bestand af europæiske flade østers, også kaldet flad østers eller Ostrea edulis.
Helt op til 1970erne var det den europæiske østers, man forbandt med at spise østers. I dag spiser vi primært stillehavsøstersen.
Skiftet kom, efter at bestandene af den flade østers blev stort set udraderet af de dødelige parasitter Bonamia ostreae og Marteilia refringens, hvad der fik især den franske østersindustri til at sætte stillehavsøstersen ud i stedet.
Limfjordens østersbestand blev som en af de eneste i Europa ikke ramt af epidemien.

Men i weekenden d. 12. og 13. oktober kan du komme helt tæt på østeren, når Nykøbing Mors afholder det første danmarksmesterskab i Østersgastronomi.

- Vi ønsker med det nye DM i Østersgastronomi at slå fast, at vi mener det seriøst, når vi siger, at Nykøbing Mors er Danmarks Skaldyrshovedstad. Det nye DM er fint i tråd med, at vi åbner Nordic Food College, som tager imod de første elever til august 2019, siger borgmester i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen (V), i en pressemeddelelse.

- Der er også givet statsmidler til et nyt stort østersklækkeri på Dansk Skaldyrscenter. Derudover er vi i gang med at opbygge et velkomstcenter for ”skaldyrsturisme” på Mors”.

Østersarrangementet på Mors bliver afholdt i forbindelse med Oyster Trophy Week, der afholdes i uge 42, hvor mere end 20 østersarrangementer bliver afholdt i Limfjordsområdet. 

Her kan folk blandt andet iføre sig waders og tage på østerssafari i Limfjorden, hvor de runde Europæiske østers holder til.

- Det er en af verdens fineste og mest eksklusive fødevarer, vi har herhjemme. Men de fleste danskere kender ikke til dem. Vi eksporterer stort set alle sammen. Og der hvor de bliver eksporteret til, er det de færreste, der ved, hvor de oprindeligt stammer fra, siger Peter Emsenhuber Graversen fra Enjoy Limfjorden, der er med til at arrangere den store østersfest.

Få det store overblik over hele Oyster Trophy Week 2018 på linket her


Seneste nyt

fra Nordjylland