Morsø venter længst på første spadestik

Foto: Bruno Stagsted (arkiv)

Borgere og virksomheder på Mors med planer om at bygge kan godt væbne sig med tålmodighed. Kommunen har Nordjyllands længste ventetid på byggesager.

Selvom alt er klappet og klart, banken har sagt ja og håndværkerne hyret, så er det langtfra ensbetydende med, at byggearbejdet kan sættes i gang. Særligt ikke på Mors.  Her må både borgere og virksomheder i gennemsnit vente 38 dage, før kommunen har ekspederet byggesagen. 

Før det første spadestik kan laves, skal Morsø Kommune nemlig sagsbehandle byggetilladelsen, og det er de ikke ligeså hurtige til som i de andre nordjyske kommuner. I Brønderslev tager det kun 12 dage, før byggearbejdet kan begynde. Det viser en opgørelse fra dansk Byggeri. 

Dansk Byggeri har opgjort ventetiderne ud fra den dag, kommunen har modtaget samtlige dokumenterne i den pågældende byggesag til de har færdigbehandlet sagen. 

- Når man tænker på, at kommunen har alle de oplysninger, som de skal bruge, så er det lang tid at vente over en måned på, at papirerne bliver stemplet og svaret ekspederet videre til ansøgeren. Det må kunne gøres bedre. Rebild, Jammerbugt og Læsø bruger også næsten en måned på papirarbejdet, så her er der også gode muligheder for forbedringer, siger formand for Dansk Byggeri Nordjylland Ole Bæk Pedersen. 

Han lægger dog vægt på, at der også er nordjyske kommuner, der gør det godt. Både Brønderslev og Aalborg holder sig indenfor den gennemsnitlige behandlingstid på henholdsvis 12 og 14 dage. 

- Det er en ventetid, som er rimelig og til at forholde sig til. Hvis Thisted, Vesthimmerland, Mariagerfjord, Hjørring og Frederikshavn gør en ekstra indsats, så tror jeg også, at de kan komme ned på en sagsbehandlingstid på under to uger.

Vallensbæk er den kommune i landet, som har den korteste sagsbehandlingstid. Her klares byggetilladelserne i gennemsnit på kun fire dage.

 

 

Flere nyheder fra TV2 Nord