Motion frem for tvang

Psykiatriske patienter i Region Nordjylland får tilbud om en tur på mountainbike i skoven, petanque i haven eller en anden form for fysisk aktivitet. Det sker for at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien.

Motion og fysisk aktivitet er så småt ved at være en del af dagligdagen på flere af de psykiatriske afsnit i Region Nordjylland.

I øjeblikket foregår det på fire afsnit i Psykiatrien i henholdsvis Aalborg og Brønderslev, og når der er høstet gode erfaringer herfra, er planen, at alle psykiatriske afsnit i Region Nordjylland skal benytte sig af fysiske aktiviteter. For al forskning peger på, at fysisk aktivitet gør en forskel i behandlingen, også når det handler om at nedbringe brugen af tvang, skriver regionen i en pressemeddelelse.

- Vi har en stor udfordring med at nedbringe brugen af tvang, og vi har brug for at tage nye og flere metoder i brug, så vi bevæger os i den rigtige retning. Motion er en af metoderne, og det er den, vi er ved at afprøve, siger psykiatridirektør Per Lund Sørensen.

1. marts i år blev projektleder og idrætspsykolog Nicolaj Johansson ansat i et projekt, der netop skal forebygge tvang ved at benytte sig af fysisk aktivitet. Han kan allerede nu se gevinster ved at aktivere patienterne:

- Jeg tager nogle af patienterne med på mountainbike i skoven, hvis de er tæt på at være der, hvor de kan risikere at skulle udsættes for tvang. Det, at patienterne skal koncentrere sig og styre på ujævnt terræn, har en positiv virkning på dem. Samtidig har det også en betydning, at man som personale lytter, motiverer og til tider også udfordrer forestillingen om, hvad patienterne er i stand til. De kan ofte mere, end vi tror, siger projektleder Nicolaj Johansson.

De patienter, der deltager i aktiviteterne, har en træningsdagbog, hvor de kan følge med i deres aktiviteter.

- Det handler om at involvere og motivere patienterne til at holde fast og samtidig til at se, at motion har en god virkning på deres sygdom, siger Nicolaj Johansson.

Som en af de patienter, Nicolaj har haft med på mountainbike, siger:

- Jeg har ikke tid til at være syg og høre stemmer, når jeg kører mountainbike, for jeg skal hele tiden koncentrere mig.


Seneste nyt

fra Nordjylland