Motorvej betyder liv eller død for væksten

De nordjyske motorveje er ofte blevet kaldt unødvendige og overflødige, men en motorvej kan betyde forskellen på vækst eller afvikling.

De er tomme, der kører ingen biler på dem, og de er i bund og grund ganske overflødige. Sådan har kritikken af de nordjyske motorveje ofte lydt - en kritik, der fortrinsvis kommer udefra.

Men motorvejene kan faktisk være livsnødvendige for de nordjyske virksomheders vækst og muligheder for at tiltrække arbejdskraft.

Den nordjyske motorvej har blandt andet været afgørende for virksomheden Green Instruments, som producerer avanceret måleudstyr til skibe i hele verden. De havde tidligere adresse i Pandrup, men byggede nyt domicil i Brønderslev, lige ved den sydlige motorvejsafkørsel.

- Hvis ikke motorvejen lå her, havde vi ikke bygget i Brønderslev. Så havde vi fundet et andet sted. Muligvis var vi flyttet ind til Aalborg på et tidspunkt, siger direktør og medejer af Grren Instruments, Oluf Sigh.

Green Instruments har ansat en del højtuddannet arbejdskraft, som for eksempel ingeniører og maskinmestre, som kræver kort transporttid, og det har været afgørende for virksomhedens placering.

- Fordelen er helt klart transporttiden fra Aalborg, både med tog og med motorvejen. Folk kan reelt køre herop på under en halv time, siger Oluf Sigh.

Syd for fjorden kender de til vanskelighederne med at øge væksten, når der netop ikke er en motorvej i nærheden. Virksomheden Time, som bygger lifte på lastbiler og specialkøretøjer er en international virksomehd med 100 ansatte, og så ligger den i Farsø.

- Der er et rigtig godt ingeniøstudie i Aalborg, som nyder stor succes runt omkring i det ganske land og i resten af verden, men at bosætte sig i Farsø, det er straks sværere, siger Kim Bach Jensen, økonomidirektør i Time.

Vesthimmerlands Kommune er en af få nordjyske kommuner helt uden motorvej, og borgmester Knud Kristensen mener, at en vestlig motorvej, den såkaldte hærvejsløsning, er afgørende for virksomhederne og udviklingen i hans kommune.

- Hvis ikke vi får motorvejen og motortrafikvejen op ad Aggersundvej, så må jeg bare sige, at det er et forkert folketing, der sidder. De skulle gerne tilgodese hele Danmark, siger Knud Kristensen.

Hos Time i Farsø mener de også, at en motorvej i Vesthimmerland er nødvendig. Ellers bliver det nok ikke på samme lokation, at virksomheden har tænkt sig at blive.

- Jeg tror, der kan være et parameter her, der gør, at virksomheden måske ikke er her om tyve år, siger økonomidirektør Kim Bach Jensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland