Murerlærlingen Freja får pris: - Hun bryder fordommene

19-årige Freja Lee Pedersen fra Astrup er i lære som murer. Ved DM i Skills blev hun fredag præmieret med en pris for at være gået ind i et mandsdomineret fag.

De fleste af klassekammeraterne på Tech College i Aalborg er mænd, og det samme er kollegerne hos Hjørringgård Murerfirma, hvor hun er i lære. Det skræmmer dog ikke 19-årige Freja Lee Pedersen fra Astrup fra at satse på en fremtid som murer. Faktisk tværtimod. Hun vil være med til at bevise, at kvinder kan være lige så gode murere som mænd.

- Jeg har valgt at blive murer, fordi jeg synes, det er virkelig spændende og sjovt at være med til at bygge noget, der skal stå i mange år. Jeg tænker kun sjældent over, at næsten alle mine klassekammerater er drenge, men det kunne da være godt, hvis vi blev nogle flere piger. Så jeg er rigtig glad for at kunne være med til at vise, at kvindelige murere findes, at vi klarer os godt, og at det faktisk er rigtig sjovt at være murer, også når man er pige, siger Freja Lee Pedersen.

Freja Lee Pedersen var fredag til DM i Skills i Næstved. Hun deltager ikke i konkurrencen for de unge murerlærlinge, men det var ikke uden formål, at hun var taget til Sjælland. Den unge murerlærling fra Nordjylland skulle nemlig modtage den nyindstiftede pris Arkils Hæderspris.

Skal inspirere andre kvinder

Arkils Hæderspris er indstiftet af entreprenørkoncernen Arkil med det formål at skabe fokus på kvinder i bygge- og anlægsbranchen ved at hædre personer, som gør en særlig indsats for at tiltrække kvinder til branchen. Det var Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, som overrakte prisen til Freja Lee Pedersen.

- Mænd er lige så dygtige sygeplejersker som kvinder, og kvinder er lige så gode murere som mænd. Vi skal have flere kvinder på erhvervsskolerne. Jeg tror, mange unge, især unge kvinder, vælger gymnasiet, fordi det er det, man gør. Og jeg tror også, at rigtig mange af dem, som vælger gymnasiet, ville trives bedre på en erhvervsuddannelse. De skal vide, at det er lige så fint at bygge et hus, som det er at tegne det, siger Mette Frederiksen (S).

Det var en kombination af Freja Lee Pedersens faglige niveau og hendes overskud til at hjælpe og støtte kammeraterne på Tech College, der fik priskomitéen til at pege på hende.

- Det har krævet svære overvejelser at træffe et valg mellem så mange dygtige kvindelige rollemodeller. Men priskomitéen ønsker særligt at fremhæve Freja Lee Pedersen, fordi hun har et højt fagligt niveau som håndværker, er selvstændig, arbejdsom og meget passioneret for sit fag. Samtidig er Freja Lee Pedersen nytænkende i sin opgaveløsning, vellidt af sine kammerater og har overskud til at hjælpe og støtte, hvor der er behov for det. Og ikke mindst har hun valgt et af de håndværksfag, hvor der er allerlængst mellem kvinderne, lyder begrundelsen.

Håndværksfagene har typisk været domineret af mændene. Det ses også til DM i Skills, som i disse dage afholdes i Næstved. Men en ny pris skal sætte fokus på kvinder i håndværksfagene og den blev uddelt for første gang i dag

 


Seneste nyt

fra Nordjylland