Museum drejer nøglen om

Den gamle sognefogedgård i Frederikshavn lukker. Pengekassen er nemlig tom, og kommunen vil ikke hjælpe, selvom der kun skal 15.000 kroner til at redde museet.

Sognefogedgården i Frederikshavn er som en tidslomme. Indretning og inventar er, som det var tilbage i år 1900. Kun ganske få forandringer er sket i dette århundrede. Selve gården er helt tilbage fra 1713, ja måske ældre endnu.

Men fremtiden ser nu sort ud for gården. Den selvejende institution Sognefogedgården, der har drevet den gamle gård som museum siden 1991, har ikke kunnet betale regninger hele året. Derfor har folkene bag søgt om støtte på 15.000 kroner hos kommunen. Pengene ville kunne redde stedet, da de så kunne betale deres kreditorer, men de har fået afslag. Det ærgrer blandt andre Erik S. Christensen, arkivar og formand for den selvejende institution Sognefogedgården:

- Det her sted er historie. Det er et stykke af Danmarkshistorien, vi mister. Hvis kommunen ikke har 15.000 kroner til at drive det her sted, så er vi meget fattige. Så kan vi sammenligne os med lande, som vi ikke normalt sammenligner os med, siger han.

Formanden for Kultur og Fritidsudvalget i Frederikshavn Kommune, Mogens Brag (V), begrunder afslaget med, at udvalgets budget er blevet skåret kraftigt ned:

- Vores frie midler er stærkt under pres. Det er der desværre andre end Sognefogedgården, der også har opdaget. Og vi har været nødsaget til at prioritere benhårdt, siger han.

Sognefogedgårdens sidste ejer var Peter Munk Nielsen. Den 89-årige nordjydes største ønske var at bevare den gamle slægtsgård, hvor han boede fra sin fødsel, og han lavede den omkring 1990 om til en selvejende institution, der skulle sørge for at bevare gården efter hans død i 1991. Derfor er gården i dag bevaret som museum.

Peter Munk Nielsen ofrede ikke mange penge på luksus som f.eks. et toilet. Peter Munk klarede sig med et lokum i gården. Vand er, ligesom toilettet, først indlagt, efter at gården er omdannet til museum, og opvarmning klares stadig med et par kakkelovne og den elektricitet, som blev indlagt i 1954.

Sognefogedgården er i Kommune-atlasset opført som klasse 1 af bevaringsværdige bygninger i Frederikshavn.


Seneste nyt

fra Nordjylland