Musiklærere i træningstøjet: Kroppen skal med i musikken

Underviserne fra de nordjyske kultur- og musikskoler er i denne uge selv på skolebænken. I Hjørring er kroppen i fokus, når musiklærerne bliver undervist i, hvordan de kan bruge kropbevisthed til at udvikle musikeleverne.

Instrumenter og nodehæfter er i denne uge skiftet ud med træningstøj og yogamåtter, når musiklærere fra de nordjyske kultur- og musikskoler bliver undervist i kropsbevidsthed.

- Det er spændende, det er sjovt og det er udfordrende. Nu laver jeg normalt lidt motion en gang imellem, men det er fandme hårdt. Man får sved på panden, siger Jesper Føste Møller, som til daglig underviser på Mariagerfjord Kulturskole.

Han er en af deltagerne på kurset "Kropsbevidsthed for musiklærere", som i denne uge bliver afholdt på Hjørring Musiske Skole. Kurset er et af mange kurser, som bliver afholdt i Nordjylland i årets første uge, hvor underviserne fra de nordjyske kultur- og musikskoler selv er på skolebænken.

- Musik handler jo om krop og lyd fra kroppen ved hjælp af enten et instrument eller sang. Tit synes jeg, at vi får gjort det meget hjerneagtigt at lære noget musik, at det er noget, man skal forstå med sit hoved, men rigtig musik opstår først, når vi begynder at musicere med kroppen, siger kropsterapeut Morten Porsborg, som underviser kursisterne i kropsbevidsthed.

Virker mod slidskader og nervøsitet

Morten Porsborg er ud over at være kropsterapeut også sanger og sanglærer. Han ved, hvor vigtigt det er at være bevidst om sin krop for at udfolde sig musikalsk. Han forsøger nu at give sin viden videre til de nordjyske musiklærere.

quote Rigtig musik opstår først, når vi begynder at musicere med kroppen.

Morten Porsborg, kropsterapeut

- Der er ikke så mange i Nordjylland, der arbejder med det endnu. I København er det meget brugt, så ude i de store byer kender man godt til denne træningsform, siger Morten Porsborg.

Jesper Føste Møller er da heller ikke i tvivl om, at han kan bruge noget af det, han lærer, når han fremover skal undervise elever på Mariagerfjord Kulturskole.

- Det giver god mening. Det er rigtig vigtigt for en musiker at være kropsbevidst, siger han.

 
 
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen

Musiklærerne får lov at komme i kontakt med alle dele af deres krop på ugens kursus. Morten Porsborg håber, at de fremover kan bruge øvelserne til at udvikle eleverne på de nordjyske musikskoler.

- Det kan komme til at betyde, at eleverne får en helt anden tilgang til at finde ud af, hvordan de finder klang i deres krop, hvordan de kan finde en mere naturlig opstilling at sidde i ved klaveret eller stå med violinen på, og det kan også give dem nogle redskaber til at arbejde med nervøsitet, når de skal på scenen, siger han. 

Kulturskoler samarbejder hele ugen på tværs

Seneste nyt

fra Nordjylland