Muslingefiskere genoptager fiskeriet

Muslingefiskerne i Limfjorden regner med at have løst strid om fiskeriet.

Muslingefiskerne i Limfjorden agter at genoptage fiskeriet den 28. april efter et stop midt i højsæsonen på fire uger som følge af en strid om kvotekontrollen med en af aftagerne, salgsselskabet RoyalDK i Haderslev.

RoyalDK har nægtet at bidrage til kontrollen ved at oplyse, hvor mange muslinger salgsselskabet modtager. Men det problem er nu løst ved, at fiskerne tirsdag har besluttet at pålægge sig selv, og ikke fiskeindustrien, at holde regnskab med landingerne, oplyser formanden for Centralforeningen af Limfjordsfiskere, Benny Andersen.

- Vi skal lige bruge noget tid til, at sagførerne får papirerne i orden, så det bliver lov, siger formanden til Ritzau.

De godt 50 muslingefiskere står dog stadig til at miste mellem 200.000 og 250.000 kroner per båd som følge af konflikten, fordi de ikke kan nå at indhente det forsømte fiskeri inden sæsonafslutningen den 1. juli. Flere af de ni aftagere i industrien har i denne uge sendt folk hjem på grund af de manglende leverancer og også tabt penge.

Muslingefiskerne i Limfjorden administrerer selv kvotesystemet, og RoyalDK's boykot har truet den selvforvaltende ordning og hele forvaltningen af muslingebestanden, siger Benny Andersen. Centralforeningen har kunnet holde hele fiskeriet lukket, også for to fiskebåde, som forsyner RoyalDK, fordi foreningen selv administrerer fiskeriet og lovligheden af det.

Centralforeningen mener, at RoyalDK har villet skumme fløden ved kun at modtage og videresælge store friske muslinger til det europæiske marked. De andre selskaber aftager også små og billigere muslinger, der kun duer til konserves.

RoyalDK vil have, at Fiskeridirektoratet styrer muslingefiskeriet i Limfjorden ligesom for det almindelige fiskeris vedkommende og har bedt Konkurrencetilsynet se på sagen.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland