Nabo snydt af forlig i sag om salg af sygehusgrund

Region Nordjylland og IF Recycling indgik forlig i sag om sygehusgrund og efterlod en tom pengekasse. Det rammer den nærmeste nabo til byggepladsen, som fik sin vej smadret, og som egentlig skulle have haft del i pengene.

Den nærmeste nabo til sygehusgrunden i Terndrup står som taber efter forliget mellem Region Nordjylland og IF. Hans vej er blevet ødelagt, og både Region Nordjylland og IF Nedbrydning er stukket af fra regningen. Han er skuffet over Region Nordjylland, som han føler løber fra en aftale.

- Vi aftalte på forhånd, at de kunne bruge min vej som adgangsvej for de store nedrivningsmaskiner – bare de ville love mig at aflevere vejen tilbage i samme stand som før, siger murermester Steen Muhlig, Terndrup.

Der skulle ellers være taget højde for de skader, som kunne opstå under nedbrydningsarbejdet på Terndrup Sygehus. Entreprenøren IF Nedbrydning var da også forpligtet til at indbetale 444.000 kroner til blandt andet at betale for de skader, som de tunge maskiner ofte medfører på tilkørselsvejene.

I udbudsmaterialet er det nøje beskrevet, hvad et sådant beløb skal dække. I pkt. 4.2  - Renholdelse af gader og veje mv. står der:

”Entreprenøren skal renholde veje, fortove mv. og fjerne spild fra belægninger ved hver arbejdsdags ophør. Veje, fortove, kantsten m.m. skal afleveres i samme stand som det fandtes før arbejdet blev sat i gang. Entreprenøren skal endvidere deltage i vejsyn før og efter nedrivningsarbejdet."

Men vejen, hvor murermester Sten Muhlig er eneste beboer, ligner stadig mest af alt en forladt byggeplads med store skader på vejbelægning og regnvandsbrønde. Alligevel er der ikke udsigt til, at han får repareret sin vej, som det ellers var forudsat i udbudsmaterialet.

IF Nedbrydning, som stod for rydningen af Terndrup Sygehus, er nemlig siden gået konkurs – og Region Nordjylland har udbetalt firmaets garantistillelse på alle 444.000 kr. som en del af et forlig mellem de to parter.

Advokat Kristian Højgaard Madsen, der er ekspert i entrepriseret, synes at Steen Muhlig har en god sag.

- Jeg vil opfordre ham til at stævne Region Nordjylland, der er bygherren, for som sagen er beskrevet er det bygherren, der har gjort brug af vejen til at få fjernet det gamle sygehus, så det mener jeg, at de hæfter for, siger Kristian Højgaard Madsen.

Murermester Steen Muhlig er som håndværker selv vant til at stille garantier i forbindelse med sine byggeopgaver, så han forstår slet ikke, at Region Nordjylland forsøger at stikke af fra deres ansvar.

- Det er grotesk, at en offentlig institution kan behandle mennesker på den måde – det er helt uhørt, synes jeg. De har haft pengene på garantien, så de kunne have repareret de ting som de har splittet ad. Det skal vi andre som private jo også leve op til, siger Steen Muhlig.

Det konservative medlem af Regionsrådet, Per Larsen, vil nu kræve, at Regionsrådet lever op til sine forpligtelser og tager ansvar i sagen.

- Murermesteren skal selvfølgelig have sin vej ordnet. Vi må få holdt det vejsyn og betale det det koster, og så fremad sikre, at vi ikke fremover kommer til at udbetale en garantisum, som efterlader en almindelig borger med et økonomisk problem, siger Per Larsen.

Læs svaret fra Region Nordjylland her:


Seneste nyt

fra Nordjylland