Naboer er kede af at bo ved siden af skampletter: - Det ligner en losseplads

I mange nordjyske landsbyer ligger der huse, som ikke er blevet vedligeholdt i årevis. Skampletternes nærmeste naboer er frustrerede.

En køretur igennem Vester Hjermitslev vest for Brønderslev afslører, at det ikke er alle husejere i byen, der har været lige flittige med malerpenslen og hakkejernet. Nogle huse i den nordjyske landsby er ikke blevet vedligeholdt i årevis og står nu tilbage som det, byens borgere betegner som skampletter.

- Det ligner en losseplads. Jeg har ventet i mange år på, at det hus skulle rives ned. Nu har jeg været her i 15 år, og der er intet sket, siger kroejer Carsten Møller om sin udsigt fra kroen i Vester Hjermitslev.

Det er ikke kun i Vester Hjermitslev, at husene står og sygner hen. Problemet er kendt i mange andre nordjyske landsbyer, og det efterlader ofte naboerne til de misligholdte huse i en følelse af frustration og afmagt.

- Byen dør jo. Det er skrækkeligt, at det skal stå sådan, fordi jeg kunne ikke selv finde på at have noget til at stå sådan. Det kunne jeg ikke, siger Birgit Fahlberg Hansen, som også har udsigt til et af Vester Hjermitslevs misligholdte huse.

De knap 400 borgere i Vester Hjermitslev så gerne, at politikerne greb ind og gjorde noget ved skampletterne. De tror nemlig ikke på, at problemet løser sig af sig selv.

- Det er et udkantsområde, og du kan ikke låne penge til noget herude, siger Carsten Møller, som ikke tror på hjælp fra politisk hånd.

- Jeg tror ikke, der kommer noget initiativ i småbyerne. Det tror jeg ikke, siger han.

Landbyernes skampletter blev taget op til debat i torsdagens udgave af nyhedsmagasinet Fokus. Se debatten her:

 

Seneste nyt

fra Nordjylland