Naboer i vindmølleprotest: - Kommunen er dobbeltmoralsk

Naboer til mulige nye 150 meter høje vindmøller beskylder nu Jammerbugt Kommune for at være dobbeltmoralsk - for seks år siden sagde kommunen nemlig nej til en kystnær vindmøllepark på grund af støjgener.

Økonomiudvalget i Jammerbugt Kommune skal i dag, onsdag, tage stilling til, om der skal opføres i alt 23 nye 150 meter høje vindmøller ved Nørre Økse Sø og Thorup-Sletten Strand. Vindmøllerne skal erstatte de eksisterende vindmøller på 75 meter og vil over en årrække kunne nedbringe kommunens CO2-udledning markant.

Men for de beboere, der kommer til at bo tæt på de nye kæmpevindmøller, giver det ingen mening. Især ikke når man tænker på, hvordan Jammerbugt Kommune tidligere har reageret ved udsigten til at opføre kæmpevindmøller.

For seks år siden sagde Jammerbugt Kommune nemlig nej til en park med havvindmøller fire kilometer fra kysten. Og derfor er John Lambertsen, der bor lidt over en kilometer fra de marker, hvor nogle af vindmøllerne skal opføres, godt gammeldags forarget.

- Det er svært at komme med et udtryk, der er hårdt nok, siger John Lambertsen.

- At en borgmester kan stå i spidsen for sådan noget, det har jeg altså godt nok svært ved. At for seks år siden kunne de lave sådan en indsigelse, og så kan de være med til at godkende sådan et projekt i dag - bare seks år efter. Det er ufatteligt - simpelthen, tilføjer han.

Men borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (Venstre), mener ikke at kommunen opfører sig dobbeltmoralsk. Det har nemlig hele tiden været planen, at de allerede eksisterende vindmølleområder skulle kunne udvides, mens kommunen ikke ønsker at lave nye områder, der generer borgerne.

- Vi er meget bevidste om protesterne og kan også godt forstå deres frustration. Men Jammerbugt Kommune har fra et meget tidligt tidspunkt sagt, at vi vil have så få vindmølleområder som muligt, men med mulighed for at udvide de områder, som allerede er. Derfor har vi sagt nej til rigtig mange andre land- og havvindmøller. Det er selvfølgelig beklageligt for dem, der bor tæt på, men sådan er virkeligheden, siger Mogens Gade.

- Vindmøllestøj kan være farlig

Men John Lambertsen frygter den støj, der vil følge med dobbelt så høje vindmøller.

- Der er indicier på, at lavfrekvent støj er farligt. Det er slet ikke afblæst, at der er en sundhesrisiko, siger han.

Vindmøllerne skal efter planen opføres af energiselskabet Vattenfall. På grund af kravet om, at man ikke må bo tættere på så høj en vindmølle end 600 meter, har flere beboere i området udsigt til at få købt deres ejendomme af selskabet. Indtil videre er der indsamlet 451 underskrifter mod vindmøllerne, og kommunen har modtaget 200 indsigelser.

Vindmøllerne skal efter alt at dømme på dagsordenen i kommunalbestyrelsen den 20. september.

Vindmøllerne

De 24 nye vindmøller skal fordeles i de to vindmølleparker.
Ved Nørre Økse Sø bliver der opført 15 nye, hvor der ved Thorup-Sletten Strand bliver opført 9 nye kæmpevindmøller.
Det er ikke tilladt at bo i en radius af 600 meter fra kæmpevindmøllerne, så husene i dette område vil blive opkøbt af energiselskabet Vattenfall.

Seneste nyt

fra Nordjylland