Naturfredningsforening anklager Brønderslev for ulovlig oprensning

Brønderslev Kommune har netop afsluttet en knap tre måneder lang oprensning af Ryå - vest for Brønderslev. Men oprensningen er foregået i strid med loven - lyder det fra lokalafdelingen af Naturfredningsforeningen i Brønderslev

Mogens Ingemannsen, næstformand i Naturfredningsforeningens afdeling i Brønderslev, er langtfra tilfreds med, hvordan Ryåens bredder ser ud lige for tiden.

- Det er ikke et skønt syn, det er det ikke. Det er vi meget kede af, siger Mogens Ingemannsen.

Brønderslev Kommune har netop afsluttet en tre måneder lang oprensning af åens bredder. Men Mogens Ingemannsen mener, at den er foregået i strid med lovgivningen på området.

- Det nederste stykke - der startede de inde i habitatsområdet Store Vildmose - og det kræver altså, at der bliver lavet en konsekvensvurdering over, hvad der vil ske med de særligt beskyttede arter, der er i åen, siger Mogens Ingemannsen.

quote Det er ikke et skønt syn, det er det ikke. Det er vi meget kede af

Mogens Ingemannsen, næstformand, Naturfredningsforeningen

En konsekvensvurdering, kommunen altså ikke har foretaget, ifølge Naturfredningsforeningen. Dertil kommer, at åens bredder nu fremstår bare og stejle over en strækning på seks en halv kilometer.

- Der er jo intet liv tilbage er - det er faktisk livsfarligt, hvis der er nogle børn, der færdes langs med åen - de kan jo næsten ikke komme op igen, siger Mogens Ingemannsen.

Kommunen afviser kritik

Men formanden for teknik- og miljøudvalget i Brønderslev Kommune, Karsten Frederiksen (C), fastholder, at kommunen har sit på det tørre i sagen.

- Det er rigtig nok, at når der sker sådan en oprensning her på et tidspunkt, hvor der er regnfyldt, så kan man godt frygte, at der sker nogle nedstyrtninger derude, og de er også meget skarpe - så jeg kan godt forstå den kritik, der kommer af, hvordan det ser ud, men jeg føler mig bare helt sikker på, at det er efter den lovgivning, der er, siger Karsten Frederiksen.

Naturfredningsforeningen siger, at I har brudt loven - har I det?

quote Jeg føler mig bare helt sikker på, at det er efter den lovgivning, der er

Karsten Frederiksen (C), formand, teknik- og miljøudvalget

- Jeg føler ikke, at vi har brudt loven og jeg føler mig overbevist om, at vores medarbejdere og vores konsulentfirma følger de regelsæt, der nu er, siger Karsten Frederiksen.

Mogens Ingemannsen håber, at kommunen vil udbedre de skader, som de, ifølge ham, har påført vandmiljøet i åen.

- Det kunne være udlægning af nogle gydebanker og måske lægge nogle sten ude i siden, så vi fik lidt mere variation i vandløbet, siger Mogens Ingemannsen.

Naturfredningsforeningen i Brønderslev har nu sendt en klage over oprensningen til Miljø- og Fødevare-klagenævnet.


Seneste nyt

fra Nordjylland