Naturstyrelsen giver grønt lys for hval-redning

Eksperter mener, at hvalen, der lige nu svømmer rundt ved Hobro, kan være en sejhval, som er mere sjælden en vågehvalen, og de giver nu grønt lys for en redningsaktion.

Eksperter i Naturstyrelsen har mandag holdt møde om den hval, der i en uges tid har vist sig frem i havnen i Hobro. Man er nemlig kommet i tvivl om, hvorvidt der faktisk er tale om en vågehval, som man hele tiden har troet, og nu peger eksperterne på, at det kan være den mere sjældne sejhval.

Sejhvalen er en bardehval, som bliver 12-18 meter lang og kan veje 20-30 ton. Den spiser særlige krebsdyr, som ikke findes i Mariager Fjord, og derfor vil den ifølge Naturstyrelsen dø af sult, hvis den bliver inde i fjorden.

Derfor har Naturstyrelsen også på mødet besluttet af give grønt lys til, at private kan forsøge sig med en redningsaktion for at få hvalen ud af fjorden igen. Det har flere lokale ytret ønske om, blandt andet den kvinde, som for en uge siden hoppede i den kolde fjord og skubbede hvalen, som var strandet, ud på lidt dybere vand, hvor den altså har svømmet rundt lige siden.

Naturstyrelsen vil ikke selv forsøge sig med at redde hvalen ud på åbent hav. Dels er det en meget kostbar aktion, og dels har man erfaring for, at det sjældent går godt. Ofte vil hvaler søge tilbage på det lavere vand, selv om det skulle lykkes at få dem ud på dybere vand i første omgang.

Da man først opdagede hvalen i havnen i Hobro, mente eksperter, at den sandsynligvis var syg eller afkræftet og ville dø inden for kort tid, men da den altså fortsat ser ud til at være lige så livlig som for en uge siden, har Naturstyrelsen altså valgt at lade private forsøge at stable en redningsaktion på benene.


Seneste nyt

fra Nordjylland