Nej til boliglån

Långivere tør ikke give lån i yderområderne, lyder kritikken. Boligminister mødes med Landsbyerne i Danmark.

Banker og kreditforeninger er alt for tilbageholdende med at yde boliglån i Udkantsdanmark. Derfor skal politikerne sende et signal til branchen om, at de skal give lige lånemuligheder til alle, mener Landsbyerne i Danmark.

- Vi synes, det er helt fint, at realkreditinstitutterne vurderer fra sag til sag. Men det er ikke i orden, når de helt afholder sig fra at låne til bestemte områder, siger Carsten Abild, formand for Landsbyerne i Danmark.

Tirsdag mødes han med minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S) for at tale landboernes sag.

Forud for mødet siger ministeren til Ritzau, at der ingen tvivl er om, at det er blevet sværere både for iværksættere og familier at låne penge.

Det betyder ifølge Landsbyerne i Danmark, at det stort set er umuligt at sælge huse i nogle områder, fordi køberne ikke kan få lov til at låne penge i banken. Konsekvensen bliver ifølge formanden, at udviklingen går i stå i de små samfund.

De manglende kreditmuligheder skyldes blandt andet, at realkreditloven kun tillader lån til ejendomme, der vurderes at kunne omsættes igen inden for seks måneder. Men det giver ingen mening, mener Landsbyerne i Danmark.

- Man flytter jo ikke på landet for at bo der i et halvt år. Når folk træffer den beslutning, så er det jo for at bo der i mange år. Der er en anderledes stabilitet i omsætningen på landet end i bysamfundene, og derfor dur reglen ikke, siger Carsten Abild.

Mens priserne det seneste år er steget i og omkring hovedstaden og i Østjylland, kæmper resten af landet fortsat med faldende boligpriser. Men det kommer sjældent køberne til gavn.

- Vi har fået den opfattelse, at det er stort set umuligt at låne penge til et hus, der koster under en halv million. Det er helt urimeligt, fordi mange af de familier, der flytter på landet, jo netop køber et hus, der er overkommeligt i pris, siger Carsten Abild.


Seneste nyt

fra Nordjylland