Nemt at bo ulovligt i sommerhuset

Om vinteren må danskerne ikke bo i deres sommerhuse, og til oktober tjekker kommunerne områderne. Alligevel er det muligt at bo ulovligt uden at blive opdaget. Jammerbugt Kommune bruger ikke ressourcer på at kontrollere sommerhusene.

Når vinterhalvåret begynder 1. oktober, er det ikke længere lovligt at bo fast i sit sommerhus. Alligevel er det nemt for danskerne at tilbringe vinteren ved klitrækkerne, uden at det koster bøder. Selv om landets sommerhuskommuner tjekker folkeregistret og sender påbud til de bosiddende om at flytte, finkæmmer de ikke områderne.

- Vi kører ikke rundt på grusvejene og kigger i skraldespandene og ind ad vinduerne for at se, om folk bor i sommerhusene, siger Kell Agerbo, der er teamleder i planafdelingen i Jammerbugt Kommune.

Størstedelen af beboerne er pensionister og efterlønnere, der ifølge loven har ret til fritidslivsstilen. Men områderne huser altså også en gruppe ulydige borgere, der ikke har søgt dispensation. De får to uger til at flytte - hvis de bliver opdaget. Ellers vanker der politianmeldelse og dagbøder.

Specielt på Sjælland er der problemer med de ulovlige beboere, der er registreret med adresse i sommerhuset. Gribskov Kommune opdagede sidste år 88 ulovlige beboelser.

- Det er et problem, fordi der er meget administrativt arbejde, og hvis beboerne flytter deres adresse fra sommerhuset, men stadig bor der, kan vi ikke gøre så meget, siger Charlotte Jensen, fuldmægtig i Gribskov Kommune.

Ved den jyske vestkyst har de seneste års opgørelser vist, at problemet ikke er helt så stort som på Sjælland. Her er mange områder tyndt befolket, supermarkederne holder sjældent åbent, og vejret er en del af forklaringen.

- Vi ligger ude ved vestkysten, der bliver koldt, og det blæser. Vinteren er barsk, og hvis det sner, er det ikke til at komme derfra, siger Kell Agerbo fra Jammerbugt.

Kommuner som Sønderborg, Kerteminde og Aabenraa mener ikke, at problemet med ulovlig beboelse er overskyggende, men alligevel erklærer de sig klar til kamp. Også her bliver det imidlertid fra kontorstolen og ikke ude blandt sommerhusene.
/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland