Kommunen burde have advaret Nena: Nu skal hendes sag gå om

Nena Hyldgaard har fået forkert vejledning af det danske system. Nu mener professor, at hendes sag om opholdstilladelse bør gå om.

Sagen om den 43-årige cubanske kvinde, der er gået under jorden i USA efter nægtet permanent opholdstilladelse i Danmark, tager nu en ny drejning.

Hun har arbejdet i ældreplejen i Hjørring i godt 15 år - og har desuden fået to piger med sin danske mand.

Da hun ansøgte om permanent opholdstilladelse opfyldte hun alle krav - men blev alligevel afvist, fordi hun var begyndt på sin uddannelse til sosu-assistent.

Derfor befinder hun sig nu i USA med sine to piger, som hun har sammen med sin danske ægtemand Arne Hyldgaard.

Professor: Sagen bør gå om

Men ifølge juraprofessor, Sten Bønsing fra Aalborg Universitet, er der nu mulighed for, at Nenas sag ved udlændingemyndighederne skal gå om, fordi hun ikke fik den vejledning hun havde krav på.

- Princippet er, at offentlige myndigheder skal have godt styr på de regler, der gælder indenfor det offentlige. Derfor har eksempelvis Hjørring Kommune i denne sag en meget vidtgående vejledningspligt, som skal forhindre, at man får bragt en borger eller en ansat i en situation, hvor man mister nogle væsentlige rettigheder, siger han til TV2 Nord.

Han mener, at Hjørring Kommune burde havde advaret Nena Hyldgaard om, at hun risikerede at miste sin ret til permanent opholdstilladelse, da hun begyndte på en sosu-assistentuddannelse. 

Hverken Hjørring Kommune eller Nena Hyldgaard anede, at det kunne få betydning for hendes mulighed for at få permanent opholdstilladdelse, at hun begyndte på en videreuddannelse til social- og sundhedsassistent kort efter, at hun indsendte sin ansøgning. 

En uddannelse, som kommunen faktisk opfordrede hende til at tage.

Borgmester: Vi lægger os fladt ned

Hjørrings borgmester vedkender, at kommunen har et ansvar i sagen, selv om de har handlet i god tro.

- Vi kan på ingen måde forlange, at vores plejehjemspersonale og ledere skal kende til alle de regler, der gælder på udlændingeområdet. Men hvis vi har lavet en fejl, så bidrager vi hjertens gerne med at få den rettet. Vi lægger os gerne ned i en sag, hvor det er helt åbenlyst, at Nena Hyldgaard har været udsat for en fejlbehandling, siger Søren Smalbro (V).

Paradoksalt nok kan den manglende vejledning fra Hjørring Kommune være godt nyt for Nena Hyldgaard. 

Ifølge Sten Bønsing viser flere sager fra Ombudsmanden, at der er basis for, at Udlændingestyrelsen må vurdere en sag på ny, hvis borgeren juridisk har været ladt i stikken.

- I nogle sager kan der være tale om erstatningspligt, men i denne sag er det mere sandsynligt, at hun har krav på den opholdstilladelse, som hun er blevet frataget, siger han og udbyder:

- Jeg vil helt klart opfordre til at gå i dialog med udlændingemyndighederne med henblik på at hun får den afgørelse på sin ansøgning, som hun havde udsigt til og krav på, da hun ansøgte.

Vil sende brev til Folketinget

På baggrund af TV2 Nords dækning af sagen vil folketingsmedlem Per Larsen (K) nu forsøge at få et møde arrangeret med Udlændingestyrelsen, så sagen kan blive løst.

Hjørrings borgmester forsøger også at lægge yderligere pres på både myndigheder og Folketinget.

- Sagen her viser, at der er nogle stramninger af udlændingeloven, der er gået for vidt og er urimelige. Jeg vil forsøge at få opbakning fra mine nordjyske borgmesterkolleger til et brev, hvor vi opfordrer Folketinget til at ændre loven, så udlændinge som Nena ikke bliver straffet, fordi hun har uddannet sig til sosu-assistent, siger Søren Smalbro.


Seneste nyt

fra Nordjylland