Niels Hausgaard vinder Ordkraft-prisen

01:05

Den årlige Ordkraft festival i Aalborg blev her i eftermiddag åbne

Niels Hausgaard vinder Ordkraft-pris og får overrakt pris i kedelhallen på Nordkraft. Foto: Ingrid Buch

Niels Hausgaard vinder Ordkraft-pris og bliver fejret på Nordkraft. Foto: Ingrid Buch

1 af 3

Torsdag eftermiddag blev Niels Hausgaard udråbt som den femte vinder af Ordkraft-prisen.

- Ingen andre har som Niels Hausgaard brugt ordet så vittigt, bidende skarpt, ømt og poetisk i det, der nærmer sig en menneskealder i den meningsfulde underholdnings tjeneste. Og når ordene parres med det varme glimt i øjet, ræven bag øret og den forløsende humor, så går alting op i en højere enhed. Med den næsten personlige tilføjelse, får du også prisen, fordi du er et menneske, man ikke kan undgå at respektere og holde af.

Sådan lød nogle af ordene i Ernst Trillingsgaard tale til Niels Haudgaard, der torsdag eftermiddag modtog Ordkraft-prisen 2016 til litteraturfestivalen Ordkraft i Nordkraft i Aalborg.

Den 71-årige nordjyde er kendt og elsket i hele landet, men måske især i den landsdel, han kalder hjem. Det lød i hvert fald sådan på klapsalverne, der brød ud, da Niels Hausgaard blev kaldt på scenen. De ville nemlig ingen ende tage.

Da der endelig faldt ro over salen, tog den nordjyske sprog-elsker ordet.

- Ernst, jeg aldrig hørt dig sige så mange pæne ord om mig. Det der med at sige, man ikke vil modtage priser og så gør man det alligevel. Det er så krukket, at man ikke kan holde det ud. Og jeg vil sige det, som en gammel ven siger det: lunken sirup ned ad ryggen kan man aldrig få nok af, og især når det er ens egne. Jeg er glad, taknemmelig og ydmyg. Også glad for at Bertel (Haarder.red) sidder her, vi er jo kommet til en god forståelse.

Niels Hausgaard er den femte modtager af Ordkraft-prisen, der tidligere er gået til forfatter Bent Haller, musiker Allan Olsen, forfatter Knud Sørensen og daværende direktør på Aalborg Teater Morten kirkskov.

Ordkraft-prisen består af 15.000 kr. og et kunstværk af keramiker Peter Lange fra Aalborg. Prisen er indstiftet og finansieres af Aalborg Kongres & Kultur Center.

Har du et godt tip?

Flere nyheder fra TV2 Nord