Niels Jørgen er dement: - Det er lidt af et chok at få

Niels Jørgen Thomsen er blandt de 10.000 nordjyder, som lider af demens. Foto: Thomas Gaardsmand

10.000 nordjyder lider af demens. En af dem er Niels Jørgen Thomsen fra Brønderslev, som hver uge tager til demenscafe sammen med sin kone.

I denne uge sætter TV2 Regionerne og TV2 fokus på demens, som kendetegnes ved glemsomhed, og som er den femte mest dødelige sygdom i Danmark.

En af de demente danskere er Niels Jørgen Thomsen fra Brønderslev. For tre år siden fik han stillet diagnosen.

Læs også Fokus: Flere nordjyder får demens i fremtiden

- Det er lidt at et chok at få – at man er dement. I min ordbog er dement noget med, at man mangler noget ind i hovedet, siger Niels Jørgen Thomsen, som er pensioneret ingeniør.

Demens er en sygdom, som ofte går lige så hårdt ud over de pårørende som den demente. Ifølge Alzheimerforeningen bruger pårørende til hjemmeboende patienter i gennemsnit seks timer om dagen på pleje.

Niels Jørgen Thomsens kone, Inger Kaae, kan sagtens nikke genkendende til, at sygdommen påvirker hverdagen meget.

- Han skal have meget hjælp for at vi får en god hverdag, og det gør jo selvfølgelig, at den pårørende hele tiden er hængt op, siger Inger Kaae.

En gang om ugen tager Niels Jørgen Thomsen og Inger Kaae til demenscafe i Brønderslev. Et kommunalt initiativ, der er støttet af SATS-puljemidler, og som er tænkt som et frirum for de demensramte og deres pårørende.

Kom med til demenscafe her:

02:19 Luk video

10 TEGN PÅ DEMENS

1. Glemsomhed
Det er normalt at have brug for huskesedler eller glemme en aftale for senere at komme i tanke om det. Det er ikke normalt at spørge om det samme flere gange eller at glemme noget, man har lært for kort tid siden.

2. Besvær med at udføre velkendte opgaver
Det er normalt at skulle have hjælp til at indstille fjernsynet. Det er ikke normalt at have problemer med at følge en opskrift, man har brugt mange gange tidligere.

3. Problemer med at finde ord
Det er normalt ikke at kunne finde det rette ord ind imellem. Det er ikke normalt at gå i stå midt i en samtale uden at ane, hvordan man kommer videre eller at kalde tingene noget helt forkert (f.eks. at sige 'viserklokke' i stedet for 'ur').

4. Forvirring vedrørende tid og sted
Det er normalt at komme i tvivl om, hvilken ugedag det er. Det er ikke normalt ikke at vide, om det er forår eller efterår eller at glemme, hvor man er, og hvordan man kom derhen.

5. Svigtende dømmekraft
Det er normalt at træffe en dårlig beslutning af og til. Det er ikke normalt, at tage sandaler på om vinteren eller gentagne gange lade sig overtale til at købe ting, man åbenlyst ikke har brug for eller råd til.

6. Problemer med at tænke abstrakt
Det er normalt at have lidt svært ved at forstå en talemåde eller ordsprog som f.eks. "det er som at slå i en dyne". Det er ikke normalt at tro, at musene bogstaveligt talt danser på bordet, når katten er ude.

7. Vanskeligheder med at finde ting
Det er normalt at glemme, hvor man har lagt fjernbetjeningen. Det er ikke normalt at lægge brillerne i køleskabet eller anklage andre for at stjæle de ting, man ikke kan finde.

8. Forandringer i humør og adfærd
Det er normalt at have en dårlig dag eller blive irriteret, når ens vaner bliver brudt. Det er ikke normalt at tabe fatningen, blive mistænksom, bange, vred eller forvirret uden nogen oplagt grund.

9. Ændringer i personlighed
Det er normalt at ændre holdning over tid og kunne sige undskyld, hvis man er gået over stregen. Det er ikke normalt at tage alle kagerne på fadet eller sige alt, hvad man tænker uden at tage hensyn til andres følelser.

10. Mangel på initiativ
Det er normalt, at man nogle gange ikke orker arbejdet, familien og sociale forpligtelser. Det er ikke normalt ofte at trække sig fra fritidsaktiviteter, sociale sammenkomster eller sport, som man ellers plejer at gå op i.

Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens og Alzheimer's Association.

Flere nyheder fra TV2 Nord