Nødråb fra Læsø: Vi kan ikke spare mere

02:02

Video: Christian Henriksen

Sparegrænsen er nået på Læsø. Politikerne beder nu regeringen om hjælp, hvis næste års budget skal laves uden at have blodrøde tal på bundlinjen. 

Læsø Kommune mangler 8,5 millioner kroner for at få næste års budget til at hænge sammen. Penge som politikerne har opgivet at finde. 

- Vi skal have hjælp for at kunne køre videre og få balance i budgettet, siger borgmester Karsten Nielsen (Dansk Folkeparti).

Læsøs samlede budget for 2019 er på 220 millioner kroner. Politikerne har ledt efter besparelser. Et budgetseminar i denne uge for kommunalbestyrelsen gav ingen løsning på budgetproblemerne.

- Vi er voldsomt udfordret, lyder det fra borgmesteren, som uden held har bedt Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (Liberal Alliance) om et møde, men det har ministeren afslået, da ministeren og ministeriet ikke finder grundlag for på nuværende tidspunkt at vurdere kommunens økonomi igen.

Læsø Kommune har modtaget 5 millioner kroner i tilskud fra puljen for Særligt vanskeligt stillede kommuner, men behovet er 14 millioner kroner, hvis hullet i kassen skal lukkes.

- Nu indleverer vi et budget, som ikke er i balance, og så kommer der sikkert en eller anden med bowlerhat inde fra ministeriet og siger, at det må I ikke. Nej men hvad skal vi så gøre, og så er det dem som skal levere løsningen, siger Tobias Birch Johansen (Venstre), tidligere borgmester på Læsø og medlem af kommunalbestyrelsen. 

Læsø er med sine bare 1.800 indbyggere i en anderledes situation end de øvrige 97 kommuner. På øen 30 kilometer ude i Kattegat er det ikke muligt at spare penge ved at lukke skoler, børnehaver eller plejehjem. Der er nemlig kun 1 skole, 1 børnehave og 1 plejehjem.

- Vi er ikke pylret. Det er vi bestemt ikke, fordi vi har virkelig koncentrerer os de sidste 5-6 år om at holde vores omkostninger nede, således at man ikke kan sige, at vi er for sløsede. Der er ikke noget at pege på, siger Tobias Birch Johansen.

Læsø Kommune har indkaldt øens borgere til møde om den alvorlige økonomiske situation i begyndelsen af oktober. Umiddelbart inden budgettet skal være vedtaget.

- Hvis vi skal spare mere, så får det nogle alvorlige konsekvenser, og det vil betyde, at vi ikke kan leve om til loven på blandt andet børne- og ældreområdet, siger borgmester Karsten Nielsen. 
 

Økonomi- og Indemrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, kunne ikke nå at stille op til tv, men vi har modtaget dette skriftlige svar fra ministeren.

Jeg er opmærksom på, at Læsø ligesom flere andre kommuner havde håbet på et større særtilskud, selv om kommunen faktisk får flere penge end sidste år. Tilskuddet supplerer det særtilskud Læsø får igennem deres ø-tilskud på 24,7 mio. kr. Nu skal Læsø og de øvrige kommuner lægge budgettet for 2019. Det arbejde har jeg stor respekt for, men det er nu en gang kommunernes ansvar, og det vil være forkert af mig at blande mig. Jeg fortsætter gerne dialogen med Læsø herefter.

Flere nyheder fra TV2 Nord