Nordjyde kan kalde sig danmarksmester i hvededyrkning

Planteavlskonsulent hos LandboNord Jacob Møller har vundet, hvad der svarer til et danmarksmesterskab i hvededyrkning.

En nordjysk planteavlskonsulent har vundet Innovationsmesterskabet i hvededyrkning 2017. Det er det eneste af sin slags i Danmark og kan derfor ses som et danmarksmesterskab i hvededyrkning. 

Det er Jacob Møller fra LandboNord, der har imponeret i mesterskabet, der er arrangeret af DLG og LandbrugsAvisen. 

- Det var da en stor glæde og ære at få lov at deltage og vinde i et stærkt felt, siger Jacob Møller, planteavlskonsulent i LandboNord. 

Henover foråret har seks planteavlskonsulenter fra hver deres del af landet konkurreret mod hinanden. På en mark i Horsens var opgaven at dyrke et areal med hvede og få det højeste udbytte af arealet med færrest omkostninger. 

Deltagerne kunne vælge mellem et særligt udvalg af Danmarks bedste hvedesorter. Her valgte Jacob Møller Sheriff-hvede, og inden konkurrencen havde han strategien klar. 

- Jeg forventer at ramme omkring 185 kg N pr. hektar i min Sheriff-hvede. Grundet vejret har jeg valgt at trække sidste tildeling til midt i maj, sagde han i foråret til dlg.

Og strategien gav pote.

- Jeg endte med at høste det højeste udbytte og med de næstfærreste omkostninger. Der var kun forskel på 30 kroner fra den med færrest omkostninger. Det var jo en god og sjov konkurrence at deltage i. Scenen omkring det blev sat nede ved Horsens fjord, hvor der er den bedste hvedejord, siger Jacob Møller.  

Han endte med at høste 12,3 tons hvede per hektar og havde en bundlinje på 9500 kroner efter alle omkostninger var trukket fra. 

- Det er typisk 3-4 tons mere end mange landmænd i Nordjylland, fordi der er en anden jordtype og lokalitet. Sorten og strategien udgør faktisk en mindre del af resultatet, siger han.  

De andre deltagere endte med omkring 1 ton hvede mindre per hektar, og den med færrest omkostninger lå på 8100 kroner. 

Formålet med Innovationsmesterskabet i hvededyrkning 2017 var at give planteavlskonsulenterne mulighed for at demonstrere deres faglige viden inden for sorterne. Konkurrencen var med til at vise, at man med danske sorter godt kan komme op på et højt udbytteniveau trods køligere temperaturer. 


Seneste nyt

fra Nordjylland