Nordjyde opgiver at nå toppen af Everest: Jeg lå ved siden af lig

Foto: Nikolaj Niebuhr

Nikolaj Niebuhr fra Nordjylland har opgivet at nå toppen af Mount Everest på grund af en overbelastet skulder og de mange dødsfald, der har været på bjerget.

8.300 meter af det 8.843 meter høje bjerg var besteget. Alligevel valgte nordjyske Nikolaj Niebuhr at vende om. Nikolaj Niebuhr, der forsøgte at blive den første dansker med et handicap til at nå toppen af Mount Everest, er lam i højre side af kroppen. Derfor har en overbelastningsskade i venstre skulder været med til at sætte en stopper for eventyret. 

- Der sker det, at da de er er i 8300 meters højde, der får han flere og flere smerter i den venstre skulder. Han har egentlig haft ondt i en længere periode, men den tynde luft gør, at han ikke restituerer ordentligt, fortæller Johnny Sort, der har hjulpet Nikolaj Niebuhr med at komme afsted på turen til Mount Everest. 

01:08

Se interviewet med Nikolaj Niebuhr fra Basecamp på Mount Everest. 

Luk video

Mandag mistede fire bjergbestigere livet i deres forsøg på at nå toppen. Den statistik ville Nikolaj Niebuhr heller ikke være en del af. Det fortalte han, da TV2 Nord fangede ham skype-forbindelse fra Basecamp i 5.300 meters højde. 

- Der døde en amerikaner dagen før. Han lå lige ved siden af mig. Det er en hård beslutning og tage, om man skal fortsætte eller lade vær. Men jeg kunne bare mærke på det tidspunkt, at jeg ville lide samme skæbne som mange andre, vi har kunnet hører i de her dage, hvis jeg fortsatte mod toppen. Så jeg valgte at vende om, fortæller Nikolaj Niebuhr. 

Det er også det han har fortalt Johnny Sort, der også har opdateret Nikolaj Niebuhrs facebook, når de har snakket sammen. 

- Da han ser liget, så ser han sig selv ligge et døgn efter. Så vil han hellere ned, siger Johnny Sort. 

Nikolaj Niebuhr fortryder ikke sin beslutning om at opgive at nå toppen. Men det ærgrer alligevel, når man er så tæt på målet. 

- Det er skide ærgerligt. Var det på grund af højdesyge eller et eller andet andet, så var det forståeleigt, men på grund af en overbelastet skulder, det er bare ærgerligt, fortæller bjergbestigeren. 

Nikolaj Niebuhr vil ikke afvise, at han vil forsøge at bestige verdens højeste bjerg igen. 

- Man kan jo sige, bjerget forsvinder jo ikke.  

Flere nyheder fra TV2 Nord