To nordjyder har taget handsken op til EuroSkills

De faglærte uddannelser på erhvervsskolerne skal tales op. Ellers vil Danmark om få år opleve en massiv mangel på faglært arbejdskraft, frygter ekspert. Netop i dag er EuroSkills gået i gang. Danmark stiller med 12 stærke kort.

De 12 danske unge, der i disse dage konkurrerer i Ungarns hovedstad, Budapest, for at repræsentere Danmark ved EuroSkills, er på flere måder af en særlig støbning. Dels har de valgt at satse på en faglært uddannelse – dels er de usædvanligt dygtige til deres fag.

Nordjylland er repræsenteret ved to unge mænd. Den ene er flisemurer Samuel Birk Axelsen fra Aalborg, der går på Tech College og arbejder for tømrerfirmaet Lund & Staun. Den anden er Ronni Larsen fra Hurup, der er landbrugsmaskinmekaniker. Han arbejder for Nordvestjysk Traktorservice og er uddannet på Erhvervsskolerne i Aars. I netop hans disciplin vandt Danmark for to år siden. Ronni Larsen er da også blandt favoritterne denne gang.

- Det er svært at sige om han vinder. Jeg har ikke set alle de andre endnu. Det er ofte dagsformen der bestemmer. Når man skal igennem 5 opgaver og 15 timers arbejde på 3 dage, så skal der ikke meget til for at det går galt. Men jeg kender Ronni Larsen hjemmefra, og han er en dygtig håndværker, siger Per Hedtoft, der er dansk dommer i netop Ronni Larsens disciplin.

 
 
Foto: Per Daugaard

EuroSkills er den europæiske udgave af DM i Skills.  En konkurrence, hvor talentfulde elever fra erhvervsskolerne konkurrerer i at være dygtigst i udførelsen af praktiske jobs som at bage, mure, lægge gulv, klippe hår osv. osv. Formålet med Skills-konkurrencerne er at sætte fokus på kvaliteten af godt håndværk, og de muligheder opnåelsen af praktiske færdigheder kan føre med sig. Karriere- og indtjeningsmuligheder er nemlig ikke forbeholdt elever på de teoretiske og boglige uddannelser, mener bl.a  statsminister Lars Løkke Rasmussen, der selv er ivrig tilskuer til de danske Skills-konkurrencer.

- DM i Skills betyder, at endnu flere får øjnene op for erhvervsuddannelserne. Det er uddannelser med høj faglighed og et væld af muligheder. Nu sender vi de 12 dygtigste unge videre ud i verden. Et varmt ønske om held og lykke til de danske deltagere ved Euro Skills, siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Foto: Statsministeriet

Fælles for de danske deltagere ved EuroSkills er, at de alle har gjort sig tanker om fremtidsmulighederne indenfor deres fag.

I dag er det kun ca. hver 5. ung, der vælger at tage en erhvervsuddannelse, mens ca. 3 ud af 4 vælger gymnasiet. Én af årsagerne til de unges valg er formentlig, at det bliver anset for taber-agtigt, at vælge en praktisk orienteret uddannelse. Men den opfattelse er helt forfejlet, mener Statsministeren, der beskriver sit møde med de danske Skills-deltagere på denne måde:

- Jeg er med til DM i Skills hvert år. Det er en kæmpe fornøjelse at møde unge mennesker, som præsterer det ypperste inden for deres fag. Som med rette er stolte over det, de kan. Og som er rollemodeller for andre unge, siger Jesper Juul Sørensen, der er formand for SkillsDenmark.

Uanset forklaringen på den manglende søgning til erhvervsuddannelserne kan den manglende interesse på få år udvikle sig til en bombe under det danske velfærdssamfund. Vi risikerer kort fortalt, at der ikke er hænder nok til at hjælpe vores ældre og ikke nok håndværkere til at bygge vores huse.

- De mest alvorlige scenarier spår en mangel på 60.000 – 70.000 faglærte i 2025. Det er derfor, vi tillader os at kalde vores unge landsholdsdeltagere for Danmarks vigtigste landshold, siger Jesper Juul Sørensen, der er formand for SkillsDenmark.

I Budapest består det danske EM-landsholdhold af 12 unge, der skal konkurrere i ti forskellige fag. Forud for finalerne har de brugt masser af fritid på træning, og for de flestes vedkommende er der i løbet af sommeren også tale om længere træningsforløb på op til tre-fire uger.

- Når man siger landshold, tænker de fleste på sport, og alle landshold er vigtige, for de samler nationen og underholder os. Vores formål er at skabe fokus på erhvervsuddannelserne gennem konkurrencer som DM i Skills, EuroSkills og WorldSkills. Det er underholdende, men det er ikke for sjov, siger Jesper Juul Sørensen, formand for Skills Denmark.

Fakta om EuroSkills:

26. – 28. september 2018 i Budapest i Ungarn.

Ca. 450 unge håndværkere fra 26 europæiske lande vil konkurrere indenfor 42 forskellige fag/erhvervsuddannelser.

Arrangøren forventer, at EuroSkills vil blive besøgt af mere end 100.000 gæster i løbet af de tre konkurrencedage.

Fagene, de 12 danske deltagere skal konkurrere i, er: Flisemurer, murer, møbelsnedker, bygningssnedker, gulvlægger, anlægsgartner, landbrugsmaskinmekaniker, receptionist, bager og bygningsstruktør.

TV2 Regionerne har et fælles tv-hold med i Budapest.

Seneste nyt

fra Nordjylland