Nordjyder i ny undersøgelse: Drop alkoholen til gymnasiefesterne

Over halvdelen af nordjyderne mener, at det bør være forbudt at sælge alkohol til unge på ungdomsuddannelser.

Du husker måske festerne på handelsskolen, erhvervsskolen eller gymnasiet – eller gør du? Står minderne i virkeligheden klarest på værelset derhjemme inden festen, hvor make up’en blev lagt med veninderne, og ugens alt for mange afleveringer blev diskuteret med vennerne?

Muligheden er der i hvert fald, for som det er nu, må uddannelsesinstitutioner gerne sælge alkohol til unge under 18 år – i modsætning til restauranter og diskoteker. Det giver de unge mulighed for at smage alkohol under rammer, der er opstillet af den enkelte uddannelsesinstitution.

Men ifølge en undersøgelse foretaget af Voxmeter for Blå Kors mener knap 54 procent af nordjyderne, at det bør være slut.

- Det kan tyde på, at der er ved at danne sig en generel bevidsthed om, at der er brug for tiltag, der kan ændre vores alkoholkultur, siger generalsekretær i Blå Kors, Christian Bjerre.

På Nørresundby Gymnasium er rektor Søren Hindsholm enig i, at danske unge drikker for meget. Han mener dog ikke, at man bør forbyde salget af alkohol til festerne, da mange unge så vil droppe dem og i stedet gøre sig erfaringer andre steder - som for eksempel i Jomfru Ane Gade.

- Sammenligner man med Jomfru Ane Gade er en gymnasiefest en lukket fest med lærere, vagter og mange kammerater. Der bliver taget hånd om dem, der har fået for meget, på en tryg og sikker måde, siger Søren Hindsholm.

Han oplever dog, at det er blevet nemmere for de unge at sige fra overfor alkohol. Blandt andet fremhæver han, at der er kommet flere muslimer i skolerne, og det gør det nemmere for etniske danskere at sige nej tak, fordi der i forvejen er en gruppe, der ikke drikker alkohol.

Ved Blå Kors mener man, at der bør være et større fokus på konsekvensen af at drikke alkohol i en tidlig alder.

- Vi ved fra andre lande og undersøgelser, at jo ældre man er, før man får sin alkoholdebut, jo færre problemer får man med alkohol senere i livet, siger generalsekretær Christian Bjerre.

Kun i Region Hovedstaden mener flertallet, at det er i orden at sælge alkohol på ungdomsinstitutioner. Det er dog et meget snævert flertal. 49,1 procent af beboerne i hovedstaden mener nemlig, at det bør være ulovligt.


Seneste nyt

fra Nordjylland