Nordjyder indberetter ikke misbrug

Over 60 procent af nordjyderne gør ingenting, selv om de har på fornemmelsen, at et barn bliver mishandlet.

Ville du melde det til myndighederne, hvis du havde en mistanke om, at et barn blev omsorgssvigtet eller mishandlet? Det er der tilsyneladende rigtig mange nordjyder, der ikke vil.

Over 60 % af nordjyderne gør nemlig ingenting, selv om de har på fornemmelsen, at et barn bliver mishandlet. Det viser en undersøgelse, som Userneeds har lavet for TrygFonden, TV2/Nord samt P4 Nordjylland.

62,4 procent af de adspurgte nordjyder svarer i undersøgelsen, at selvom de har haft en mistanke om, at et barn mistrivedes, så har de ikke kontaktet myndighederne. Kun 37,6 procent har gjort alvor af det og kontaktet kommunen.

- Det er alvorligt, for det betyder, at der er et stort antal børn, som ikke har fået den hjælp, de måske havde behov for. Og man skal huske, at hver gang man vender ryggen til som voksen, så er der et barn, der ikke får hjælp, siger Bente Boserup, der er souschef i Børns Vilkår.

Pædagogen Anne Boesen er én af de nordjyder, der dog har valgt at lave en underretning. Da hun for nogle år siden arbejdede på Suldrup Skole, sendte hun flere underretninger til kommunen. Hun havde, sammen med sine kolleger, en stærk mistanke om, at ni børn blev seksuelt misbrugt i dét, der i dag er blevet kendt som Rebild-sagen. En 56-årig mand er i dag idømt en forvaringsdom for groft seksuelt misbrug af syv af sine egne børn og to andre børn.

- Når jeg ser, at et barn mistrives, så ser jeg ikke nogen alternativer end at lave en underretning. Og jeg tager stærkt afstand fra, at folk ikke gør noget, hvis de har en mistanke, for det mener jeg, er en pligt som samfundsborger, siger Anne Boesen.

Anne Boesen nåede at sende tre underretninger til kommunen og én politianmeldelse i den såkaldte Rebild-sag, før der endelig blev gjort noget. Men hun er ikke i tvivl om, at hun igen vil indberette det, hvis hun mener, at et barn bliver misbrugt.

- Per automatik ligger der noget i mig, der gør, at jeg vil gøre alt for at hjælpe børn, hvis de mistrives, siger hun.

Bliver ikke taget alvorligt

Undersøgelsen fra Userneeds viser også, at over hver fjerde af de nordjyder, der har valgt at henvende sig til en kommune med en mistanke, ikke følte, at kommunen tog dem alvorligt.

Børns Vilkår frygter, at kommunernes fejl i de seneste års misbrugssager - som i Rebild-sagen - kan betyde, at folk undlader at indberette deres mistanke.

- De sidste års sager har vist, at der er underretninger, som bare ligger og samler støv ude i kommunerne. Men derfor skal man jo ikke lade være med at underrette. Man skal underrette uanset, om man er bange for, om der bliver gjort noget eller ej, siger Bente Boserup.

Frem til onsdag sætter TV2/Nord sammen med P4 Nordjylland fokus på udsatte børn. Mandag morgen fortæller P4 om, at det er pædagoger og lærere, der ifølge nordjyderne har det største ansvar i forhold til at indberette misbrug af børn.


Seneste nyt

fra Nordjylland