Nordjyder pjækker mindst fra arbejde

Nord- og midtjyderne pjækker mindst, mens sjællænderne oftest har ondt i pjæktarmen.

21 procent. Så mange sjællændere har det seneste år pjækket én eller flere dage. Det viser en repræsentativ undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen. Faktisk er gruppen af pjækkere på Sjælland næsten dobbelt stor som den midt/nordjyske ditto, hvor blot 12 procent af befolkningen er udeblevet fra jobbet uden at være syg det seneste år.

Ifølge forskere er der flere bud på, hvorfor sjællændere pjækker mere end jyder.

"I Nord- og Midtjylland har man nok en mere konservativ arbejdsmoral, hvor man passer sit arbejde," vurderer chef for HR og arbejdsmiljø i Dansk Erhverv Rikke B. Ørum over for Søndagsavisen.

"Jyder i de mindre byer er kulturelt mere bundet af pligtopfyldenhed end i de større bysamfund," siger professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Obsen.

Og så kommer der en helt tredje vurdering.

"Risikoen for at blive opdaget er alt for stor, der hvor alle kender hinanden. Hvis du pjækker som pædagog i Tilst ved Holstebro, kan du rente ind i nogle af forældrene i supermarkedet," siger sociologen Henrik Dahl.

Det gennemsnitlige pjæktal i Danmark ligger på 17 procent om året; altså så mange af os tager mindst én øv-dag. Ifølge beregninger fra Dansk Erhverv koster det samfundet næsten 100 millioner kroner, hvis blot 17 procent af os pjækker én dag fra arbejdet.


Seneste nyt

fra Nordjylland