Nordjyder topper statistikken over frivillige i Danmark

En ny undersøgelse viser, at nordjyderne er de bedste i Danmark til at engagere sig som frivillige i foreninger og til arrangementer.

Har du hjulpet til ved et social arrangement eller i en forening inden for det sidste år? Næsten halvdelen af alle læsere af den her artikel vil kunne svare "ja" til det spørgsmål. 

Helt nøjagtigt har 45% af alle nordjyder arbejdet som frivillig i løbet af det sidste år, og det gør os til danmarksmestre i frivillighed. I Aalborg Kommune er tallet helt oppe på 47%. Det viser en undersøgelse foretaget af Center for Frivilligt Socialt Arbejde. 

Vores nærmeste konkurrent er Region Midtjylland med 41%, mens Region Sjælland skraber bunden med 37%. Årsagen til nordjydernes store engagement i det frivillige skal blandt andet findes i, at vi er mere spredt ud i mindre lokalsamfund end i andre regioner. 

- Nordjylland har et rigt foreningsliv med mange store events som for eksempel Landsstævnet her i år. Og så er Nordjylland mere isoleret, så civilsamfundet rykker tættere sammen, fordi man er meget afhængig af hinanden, siger koordinator for analyse og formidling hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde, Mette Hjære, har været med til at lave undersøgelsen. 

Mette Hjære baserer blandt andet sit svar på undersøgelser i små lokalsamfund som Ærø og Lolland og i Norge, der har meget engagement i det frivillige foreningsliv. 

Nordjylland topper, når det kommer til frivillighed. Tallene viser, hvor stor en andel, der har været frivillig i en forening eller til et arrangement i løbet af det sidste år. 
Nordjylland topper, når det kommer til frivillighed. Tallene viser, hvor stor en andel, der har været frivillig i en forening eller til et arrangement i løbet af det sidste år. 
Foto: Center for Frivilligt Socialt Arbejde

Generelt er der dog et meget høj frivilligt niveau i Danmark, da det nationale tal ligger på 40%, forklarer Mette Hjære.

- Frivilligheden ligger stabilt højt i Danmark. Vi danskere vil rigtig gerne hjælpe, gøre en forskel og engagere os. Og det gør vi både gennem idrætsklubben, foreningen og til de sociale arrangementer, siger hun. 

Mette Hjære peger også på, at rigtig mange bliver trukket ind i foreningslivet på grund af deres børn, der for eksempel går til sport i en idrætsklub. 


Seneste nyt

fra Nordjylland