Nordjyderne er ikke blevet sundere - tværtimod

En ny sundhedsundersøgelse tegner et dystert billede af udviklingen i nordjydernes sundhed. Selv om vi drikker mindre, er vi blevet tykkere og mere inaktive.

Efter en årrække, hvor det er gået den rigtige vej med nordjydernes sundhed, viser de nyeste tal fra Region Nordjyllands sundhedsundersøgelse "Hvordan har du det - 2017".

Nordjyderne spiser for usundt og er blevet for inaktive. Det betyder, at andelen af svært overvægtige borgere er steget fra 16,4 procent i 2013 til 19,4 procent i 2017.

Og den udvikling ærgrer regionsrådsformand i Nordjylland, Ulla Astman.

- Det er fjerde gang, at vi tager temperaturen på nordjydernes sundhed, og ved de tidligere undersøgelser har der været stabil fremgang. Derfor er det ekstra ærgerligt, at det denne gang går den forkerte vej. Den negative udvikling skal vi have vendt, når vi sammen med kommunerne skal lave en ny sundhedsaftale det kommende år, siger Ulla Astman og fortsætter:

- Vi skal samarbejde med kommunerne om at få etableret flere tilbud, så vi kan få ændret nordjydernes dårlige sundhedsvaner.

Unge kvinder har det dårligt mentalt

Det er Region Nordjylland og de nordjyske kommuner, som i samarbejde med Sundhedsstyrelsen står bag sundhedsundersøgelsen, der både udmønter sig i en sundhedsprofil for hele regionen og profiler for de 11 kommuner.

Denne gang viser undersøgelsen, at det står værre til med den mentale sundhed end for fire år siden. I 2013 svarede 10,4 procenter af nordjyderne, at de havde det dårligt psykisk. I 2017 var det tal steget til 12,5 procent - og det er især blandt unge kvinder, at udviklingen er alarmerende.

- Det er helt sikkert en problematik, som vi skal have gjort noget ved. Det var allerede en tendens ved sidste undersøgelse, og flere kommuner har allerede iværksat tiltag, for eksempel Center for Mental Sundhed i Aalborg Kommune, siger Arne Boelt, der er formand for Kommunekontaktrådet i Region Nordjylland.

Sundhedsprofil 2017

  • 22.583 nordjyder har svaret på spørgeskemaet "Hvordan har du det?" - det giver en svarprocent på 60,1 procent.
  • Andelen af borgere med et højrisikabelt alkoholforbrug er fladet fra 7,9 til 6,5 procent siden 2013.
  • Andelen af rygere er faldet 17,1 procent til 16,6 procent.
  • Andelen af borgere med usunde kostvaner er steget fra 17,9 procent til 22,1 procent.
  • 22,1 procent af nordjyderne er fysisk inaktive - i 2013 var tallet 17,1 procent.
  • Andelen af overvægtige nordjyder er steget fra 16,4 procent til 19,4 procent.
  • Det er fjerde gang, Region Nordjylland og de nordjyske kommuner gennemfører befolkningsundersøgelsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland